Mainos

Mielenilmaukset hallitsivat Nizzan katuja

Väkivaltaisiksi kääntyneet mielenosoitukset sävyttivät katukuvaa, kun EU-maiden johtajat aloittivat kokouksensa Välimeren rannalla Nizzassa. Protestoijat sytyttivät aamulla pankin tuleen ja heittelivät kivillä hätiin ehtineitä palomiehiä. Sammutustyöt saatiin alkuun vasta mellakkapoliisin avulla.

Välikohtauksissa loukkaantui torstaina noin 20 poliisia, joista yksi uutistoimisto AFP:n mukaan vakavasti. Ainakin seitsemän mielenosoittajaa pidätettiin. Tulipalosta kärsi pariisilaisen BNP-pankin toimisto Nizzan keskustassa lähellä kokouspaikkaa. Pankki sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä kokouspaikasta. Pankista tulvi paksua mustaa savua taivaalle. Pankin julkisivuun ilmestyi baskin-, italian- ja ranskankielisiä iskulauseita kuten "Kauan eläköön ETA", "Kuolema rahalle" ja "Fasismi = Kapitalismi."

Mellakkapoliisi turvautui pankin polton yhteydessä kyynelkaasuun ja tainnutuskranaatteihin pitääkseen kurissa noin 4000 mielenosoittajaa. Hillitseminen oli vaikeaa, sillä useat aktivistit käyttivät kaasunaamareita. Sankka savu ja rikotut näyteikkunat hallitsivat katukuvaa. Isäntämaan Ranskan presidentti tuomitsi mielenosoitukset.

-Tämänkaltainen toiminta on jyrkästi kaikkien Euroopan maiden demokratian perinteitä vastaan, Chirac sanoi. Poliisi on estänyt tiesuluilla kulun Nizzan Acropolis-keskukseen, jossa EU-huippukokous pidetään. Kaupungin liikenne on ollut jo kaksi päivää sekaisin poikkeuksellisten liikennejärjestelyjen takia. Kokouksen turvallisuudesta vastaa Ranskan television mukaan 7000 poliisia ja turvallisuusmiestä.

Levottomuudet leimasivat vain osaa mielenosoituksista. Esimerkiksi Eurooppa-nuorten marssi demokratian ja EU:lle perustuslain puolesta sujui rauhallisesti, vaikka tuhansien nuorien rummuista ja lauluista nousikin meteliä. Mukana oli myös nelisenkymmentä suomalaista, lähinnä opiskelijoita eri puolilta Suomea. Kokous alkoi EU:n ja hakijamaiden johtajien tapaamisella. Useat Itä- ja Keski--Euroopan maiden päämiehistä yskivät ja kakistelivat kyynelkaasun takia astuessaan ulos mustista autoistaan.

Rajalla käännytetyt mellakoivat

Eilen rauhallisesti alkaneet mielenosoitukset muuttivat luonnettaan viime yönä, kun italialaiset protestoijat ja poliisi ottivat yhteen lähellä Nizzan rautatieasemaa. Poliisi käytti kyynelkaasua välikohtauksessa, jossa loukkaantui kaksi poliisia. Tapahtuneen taustalla oli tiukka rajakontrolli. Nizzaan on pyrkinyt runsaasti mielenosoittajia etenkin Italiasta, mutta poliisi esti noin 1400 protestoijan pääsyn maahan. Sama ryhmä otti myöhemmin torstaina yhteen Italian poliisin kanssa Vintimiglian rajakaupungissa Italiassa.

Noin tusinan verran ihmisiä loukkaantui, kun turhautuneet protestoijat yrittivät päästä Ranskan konsulaattiin, uutistoimisto Reuters kertoi. Mielenosoittajia on ollut liikkeelle useista ryhmittymistä. Globalisaation vastustajien lisäksi kadut ovat täyttyneet mm. vasemmistoradikaaleista, ammattiyhdistysaktiiveista, viljelijäryhmistä ja naisten oikeuksien puolustajista.

Lisäksi paikalla on baskeja ja Korsikan kansallismielisiä. Lokakuussa Biarritzissa Ranskan Atlantin-rannikolla pidetyn huippukokouksen yhteydessä oli pahoja järjestysongelmia, kun lähinnä Espanjasta tulleet baskien ääriryhmän Etan kannattajat osoittivat rajusti mieltään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.