Miekkailusta mielenrauhaa

Japanilaista iaido-miekkailua harrastetaan Japanin lisäksi vain muutamassa maassa. Suomessa laji on kerännyt satoja alaan vihkiytyneitä harrastajia.

Iaido-miekkailu saattaisi helposti turhauttaa yli-innokkaan aloittelijan, jonka mielestä miekkailu on ennen muuta taistelulaji. Iaidossa vastustaja ei ole lihaa ja verta, vaan kuviteltu hahmo.

Kuvitteellisen vihollisen kimppuun iaidoka käy samuraiden hengessä - miekkaa hallitsee vain se, joka kykenee hallitsemaan mielensä. Pidemmälle edenneet harrastajat voivat tehdä miekkailusarjoja myös pareittain, mutta aseella ei lyödä toista, toisin kuin esimerkiksi suomalaisille tutussa kendo-kamppailulajissa.

Iaido-miekkailu on vuosisataista japanilaista budo-perinnettä. Länsimaihin laji on levinnyt aikidon ja karaten kylkiäisinä. Suomessa Iaido-miekkailua on harrastettu itsellisenä lajina runsaat kolmekymmentä vuotta.

Maailman merkittävimpiin Iaido-opettajiin lukeutuva japanilainen Gakudo Takama on vaikuttanut voimakkaasti lajin suosion kasvamiseen Suomessa. Hän käy Suomessa vuosittain perehdyttämässä harrastajia syvemmälle lajin saloihin.

Japanin lisäksi Iaidoa harrastetaan vain muutamassa muussa maassa. Se on kummallista, koska laji sopisi hyvin miltei kenelle tahansa.

Toisin kuin useissa muissa budo-lajeissa, Iaidossa ei kilpailla, vaan pyritään oman henkilökohtaisen suorituksen täydellistämiseen. Ja vaikka miekkailusta onkin kysymys, ei iaidossa opetella toisen vahingottamista.

Lajin harrastajaa leimaakin mieltymys itsensä kehittämiseen niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Iaidon jokaisella liikkeellä on oma yksityiskohtaisen tarkasti määritelty muotonsa, joka pyritään loputtomalla harjoittelulla saavuttamaan.

Katso Netti-Tv:stä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat