Mainos

"Miehistö koki venäläislaivan läheisyyden epämiellyttävänä"

Merentutkimusalus Arandaa syyskuun alussa lähestynyt Venäjän laivaston alus ajoi miehistön mukaan epämiellyttävän läheltä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi. Hän sai itse tietää tapahtumista vasta eilen. 

– Merenkulullisesti siinä ei ollut mitään uhkaavaa, mutta miehistön mukaan alus kulki epätavallisen läheltä, he kokivat sen epämiellyttävänä, SYKE:n pääjohtaja Kauppi valottaa laivan luomaa symbolista uhkaa.

Ennen kuin venäläisalus otti suunnan kohti Arandaa, venäläisten helikopteri oli Kaupin mukaan käynyt kolmesti merentutkimusaluksen lähettyvillä. Myös Ruotsin ilmavoimien JAS-hävittäjät olivat käyneet katsomassa mistä helikopterista oli kyse. 

"Danger ahead"

Elokuun alussa venäläiset olivat ottaneet Arandaan radioyhteyden. Syyskuun alussa he eivät ottaneet minkäänlaista yhteyttä. 

Elokuun alun tapahtumista Kauppi kertoo, että Arandaa pyydettiin vaihtamaan kurssia, koska venäläisten mukaan oli "danger ahead", vaara edessä. Arandan miehistö arvioi että "vaara" oli venäläinen sukellusvene.

Pääjohtaja Kauppi sai tiedon välikohtauksista vasta eilen Brysselissä ollessaan. SYKE kertookin tiedotteessaan "selkeyttävänsä toimintaohjeita". Selkokielellä tämä tarkoittaa, että tiedon on kuljettava nykyistä paljon nopeammin. Suomen poliittinen johto sai tiedon asiasta myös eilen. 

Jatkossa välittömästi ilmoitus 

– Vaikka mitään ei sinänsä tapahdu eikä työ esty, niin jatkossa tulisi ilmoittaa pieniestäkin tapauksista välittömästi talon johdolle, Kauppi toteaa. 

Arandalla oli molemmilla kerroilla ruotsalainen tutkijajoukko. He olivat tekemässä rutiinitoimia Itämeren suojelukomission HELCOM:in meren tilaa koskevalla näytepisteellä. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.