Miehiltä uhkaa kadota työ Suomessa

Miestyöpaikkojen kato alkaa Suomessa olla jo niin paha, että miehiä patistetaan kiireesti asennepajalle.

– Kyllä tämmöinen "äijä makkara mähän en näitä hommia tee" -asenteiden murtuminen olisi miesten oma etu, sanoo SAK:n tasa-arvovastaava Tapio Bergholm.

Patistelun taustalla on pelko siitä, että miehet menettävät vähitellen asemansa toisena perheen elättäjänä Suomessa.

Syynä on se, että miesvaltaisten toimialojen työpaikat katovavat jo uhkaavaa tahtia Suomesta. Kuudessa vuodessa teollisuudesta on hävinnyt 55 000 työpaikkaa. Tuorein tilanne on FNsteelin konkurssi, jossa katkolla voi olla 450 ihmisen työpaikka Hangossa ja Kemiönsaarella Taalintehtaalla.

Uusiakin työpaikkoja syntyy, mutta enimmäkseen naisvaltaisille palvelualoille. Niihin miehet eivät juuri hakeudu. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluihin on syntynyt kuudessa vuodessa 41 000 uutta työpaikkaa.

– Yks syy on tietysti palkka, sillä keskimäärin miespalkat on parempia kuin naispalkat, toteaa Bergholm.

Toisena syynä Bergholm pitää sitä, että naiset kouluttautuvat rohkeammin sekä nuorina että aikuisina.

– Koulutusharjoittelu ja koulutustaidot ovat tärkeitä ja tässä suhteessa naiset ovat notkeampia ja ketterämpiä vaihtamaan työpaikkaa kuin miehet.

Bergholmin mielestä tietoyhteiskunnan kylkeen on kasvamassa myös hoiva- ja hellittely-yhteiskunta. Varsinaisten terveyspalvelujen lisäksi markkinoita on uusille ilmiöille, jotka työllistävät etenkin naisia.

– Kaksikymmentä vuotta sitten kukaan ei tiennyt, että meillä on rakennekynsiammattilaisia, mainitsee Bergholm yhtenä esimerkkinä.

Miesten työllisyys on rapautunut hitaasti. Naisten työllisyys on noussut nopeasti ja pysynyt melko korkealla tasolla.

Yli 40-vuotiaiden miesten työllisyys on jo heikompi kuin saman ikäisten naisten.

Grafiikan saa suuremmaksi klikkaamalla.

Lue myös:

    Uusimmat