Miehiltä keksintöjä naisia enemmän

Suomalaiset tekevät keksintöjä lähes kaikilta aloilta. Eniten ehdotuksia säätiölle tulee koneenrakennus- ja terveydenhoitoaloilta sekä käyttöesineistä.

Keksintöjen tekijöistä valtaosa on yhä miehiä. Keksintösäätiön viime vuonna rahoittamissa hankkeissa vain noin 14 prosentissa oli mukana naiskeksijä. Keksintösäätiö vastaanottaa vuosittain noin 800-900 ensi- ja jatkorahoitushakemusta, joista myönteisen päätöksen saa noin 200 hakijaa.

- Biotekniikan hankkeissa on nykyisin aika paljon naisia. Naisilla on myös monesti arkeen liittyviä keksintöjä, jotka eivät välttämättä ole kaupallisina tuotteina niin kantavia, mutta toimivat muuten, sanoo kehityspäällikkö Jaana Rantanen Keksintösäätiöstä.

Usein keksintöidea syntyy ihmisten omasta arki- ja työelämästä. Keksintö helpottaa omaa työntekoa, työympäristöä tai asiakas hyötyy siitä. Suomalaiset tekevät keksintöjä lähes kaikilta aloilta. Eniten ehdotuksia säätiölle tulee koneenrakennus- ja terveydenhoitoaloilta sekä käyttöesineistä.

- Parhaiten rahoitukseen viime vuonna ylsivät fysiikan, sähkön ja terveydenhoidon keksinnöt. Keksinnön tekeminen ja työstäminen vaatii näkemystä maailman muuttumisesta ja kehittymisestä, koska ideasta markkinoille voi viedä viisi vuotta ja ylikin, Rantanen huomauttaa.

Eniten ehdotuksia Kainuusta

Asukaslukuun suhteutettuna säätiölle eniten keksintöehdotuksia tehtiin viime vuonna Kainuusta. Toiseksi aktiivisinta aluetta oli Etelä-Pohjanmaa.

Kainuu oli ykkönen myös säätiölle lähetettyjen rahoitushakemusten määrässä asukaslukuun suhteutettuna. Rahallista tukea säätiö myönsi 166 projektille yhteensä 1,7 miljoonaa euroa.

- Kekseliäisyys ei hävinnyt mihinkään Suomesta. Säätiö ja sen innovaatio- ja keksintöasiamiehet ympäri Suomea saivat viime vuonna kaikkiaan noin 2900 tapausta tarkasteltavaksi, kun rahoitushakemusten lisäksi huomioidaan kaikki ehdotukset keksinnöiksi, Rantanen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat