Mainos

Miehet nukahtelevat rattiin

Helsingin yliopistossa ensi keskiviikkona tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan rattiin nukahtaminen on yleensä miesten ongelma.

Erityisesti nuoret mieskuljettajat, mukaan lukien varusmiehet kärsivät tästä vaivasta. Iltapäivisin rattiin nukahtelevat kuitenkin usein vanhemmat miehet.

Myös ammattikuljettajat, jotka eivät noudata työ- ja lepoaikasäädöksiä, nukahtavat helposti.

- Miehethän yleensä ajavat enemmän kuin naiset. Lisäksi he ajavat enemmän pitkiä matkoja yöaikaan ja useammin päihtyneinä. Vaikuttaa kuitenkin myös siltä, että naiset tunnistavat paremmin väsymykseen liittyviä riskitekijöitä, arvelee Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin syiksi miesten rattiväsymykselle.

Rajalinin mukaan naiset myös suhtautuvat turvalaitteiden käyttöön ja liikennesääntöihin miehiä paremmin.

Väsyneenä ajaminen yhtä vaarallista kuin rattijuopumus

Kesäkuukausina rattiin nukahtamisen riski kasvaa. Tutkimuksen mukaan syy tähän lienee se, että kesällä elämäntavat voivat muuttua, kun ihmiset valvovat ja ajavat enemmän. Lisäksi he saattavat ajaa krapulaisina ja juopuneina.

- Tarkkaavaisuuden vaihtelu eri vuorokaudenaikoina on suurimpia syitä näihin väsymisonnettomuuksiin. Yöllä yhden ja viiden välillä vireystila on matalammillaan ja kesällä, kun päivällä on kuuma, monet ajavat yöaikaan, lisää Rajalin.

Väitöstutkimuksen tehneen Igor Radunin mukaan suurin osa ihmisistä tietää alkoholin heikentävän ajokykyä. Rattijuopumusta pidetään paheksuttavana, mutta kuljettajat keskittyvät enemmän siihen, etteivät promillerajat ylity kuin siihen, jaksavatko he ajaa.

Ajokyvyn heikkeneminen saattaa kuitenkin olla voimakkaampaa uneliaisuuden ja vähäisenkin alkoholin yhteisvaikutusten takia.

Tutkimuksen mukaan jopa 15 prosenttia kuolonkolareista liittyy väsymykseen. Radunin mielestä väsyneenä ajaminen onkin yhtä vaarallista, kuin rattijuopumus.

Katso Ripsa Koskinen-Papusen juttu MTV3 Katsomosta (Seitsemän uutiset 15.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.