Miehet ja johtajat nihkeimmin työkykytoiminnan puolella

Miehet ja poliittiset päättäjät suhtautuvat nihkeimmin työkykyä ylläpitävään toimintaan kunnissa. Myönteisimmän arvion ns. tyky-toiminnasta antaa työterveyshuolto. Kuntien eläkevakuutuksen tekemän kyselyn perusteella poliittisten päättäjien suhtautuminen on kuitenkin merkityksellisempää kuin ns. asiantuntijoiden.

Tyky-toimintaan kun sijoitetaan paljon niissä kunnissa, joissa siihen löytyy poliittista tahtoa ja vähän niissä, joissa sitä ei ole. Vanhemman tutkijan Pauli Forman mukaan kyselyssä ei otettu selville, miten tyky-asioihin suhtaudutaan vaikkapa keskustalaisissa, sosiaalidemokraattisissa tai kokoomusjohtoisissa kunnissa. Hän kuitenkin arveli, että tätäkin selvitetään tulevaisuudessa. Kuntien eläkevakuutuksen aloitteesta on ryhdytty laajaan Kuntatyö kunnossa

-hankkeeseen, jossa neljän vuoden aikana kootaan hyviä tapoja pitää yllä työkykyä kuntien työyhteisöissä. Hanketta pohjustettiin kyselyllä kunnanjohtajille, työterveyshuollolle, KTV-pääluottamusmiehille ja henkilöstöhallinnosta vastaaville ihmisille. Vastausprosentti oli 71, jonka Forma arvioi erittäin hyväksi. Vain muutama kunta jätti kokonaan vastaamatta kyselyyn.

Rekrytoinnissa tiukka linja

Työhönottoseula tiivistyy

Henkilöstön palkkaamisessa näyttää olevan linja edelleen laman jäljiltä tiukka. Useimmat vastaajat ilmoittivat, että kuntiin rekrytoidaan mahdollisimman vähän henkilökuntaa tai ainakin palkkamenoja pyritään hillitsemään kaikin keinoin. Puolet henkilöstöhallinnon edustajista ovat sitä mieltä, että lisää henkilökuntaa tarvittaisiin, mutta määrää ei ole mahdollista kasvattaa.

Talouden lisäksi kuntien ongelmia ovat ikääntyvä työvoima ja henkilöstön jaksaminen. Kuntien eläkevakuutuksen hallituksen puheenjohtaja Jussi-Pekka Alanen asettaa tässä toivonsa eläkejärjestelmän joustoihin sekä ylös- että alaspäin.
-Mahdollisuus säädellä omaa työtään on eräs keskeinen työkyvyn säilymisen kriteeri. Alanen ehdottaa, että otettaisiin mallia Ruotsista, jossa on juuri siirrytty joustavampaan vanhuuseläkejärjestelmään. Kuten selvityksen osoittavat, ei Suomessa ole liikaa eläkehaluisia, kyse on ennemminkin vaihtoehtojen puutteesta, sanoo Alanen.
(STT)

16:20

Lue myös:

    Uusimmat