Mainos

Miehet halusivat huvitella - hakkasivat vammaista tunteja

Nuorten miesten huvittelunhalu johti kehitysvammaisen nuoren miehen julmaan pahoinpitelyyn toissa vuoden keväällä Helsingissä. Helsingin hovioikeus langetti tänään toiselle päätekijöistä yli kahdeksan ja toiselle yli seitsemän vuotta vankeutta.

Julmat pahoinpitelyt tapahtuivat yksityisasunnoissa usealla eri kerralla, osin peräkkäisinä päivinä. Uhria potkittiin ja lyötiin päähän sekä vartaloon muun muassa metallitangolla, paistinpannulla ja wc-pöntön kannella. Rusikointi kesti kerrallaan jopa pari tuntia, ja tekijät pitivät välillä tupakka- ja juopottelutaukoja.

Siitä, kuka pahoinpitelyn aloittaisi, heitettiin joillakin kerroilla kolikkoa. Osa tekijöistä oli tuntenut lievästi vammaisen miehen lapsuudesta saakka.

Syyttäjän mukaan miesten motiivina teoille oli huvittelu. Oikeuden mukaan uhrilla ei ollut tekijöiden mielessä normaalia ihmisarvoa, vaan he katsoivat voivansa kohdella tätä miten tahansa oman huvittelunhalunsa vuoksi.

Pahoinpitelyt raa'istuivat kerta kerralta, ja oikeus tulkitsi viimeisen niistä murhan yritykseksi. Tähän tekoon liittyvät asiakirjat on julistettu salaisiksi 40 vuodeksi.

Tuomio kaikkiaan kuudelle

Hovioikeus tuomitsi Sebastian Lönnqvistin, 20, kahdeksaksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan ja Joni Saaren, 19, seitsemäksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan. Pisimmät tuomiot tulivat muun muassa murhan yrityksestä, useista törkeistä pahoinpitelyistä, törkeästä vapaudenriistosta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Käräjäoikeuden viime vuoden keväällä langettamat tuomiot olivat samat.

Hovioikeus piti samana myös tekohetkellä alaikäisen miehen saaman vuoden ja viiden kuukauden ehdollisen tuomion. 20-vuotiaan miehen käräjillä saama ehdoton vankilatuomio aleni 2 vuodesta 2 kuukaudesta kahteen vuoteen ehdollista vankeutta, koska hän oli muun muassa estänyt toista päätekijää ja auttanut uhria.

Käräjäoikeus oli jo aiemmin tuominnut Tom Ahosen, 20, viideksi ja puoleksi vuodeksi ja Sami Hannukan, 32, neljäksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Heidän osaltaan asiaa ei käsitelty hovioikeudessa.

Tekijöiden pitää maksaa parikymppiselle uhrilleen yli 20 000 euron korvaukset.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.