Mainos

Microsoftin valta murenemassa?

Turun kaupungin tietotekniikkaosasto suosittaa kaupungille siirtymistä avoimiin ohjelmistoihin vuoden 2003 loppuun mennessä Microsoftin Windowsin sijasta.

Tänään julkistettu osaston loppuraportti ehdottaa, että kaupunki ottaisi Linux-käyttöjärjestelmän käyttöön pitkällä aikavälillä. Microsoft vastasi tyrmäämällä raportin. Microsoft kertoi tekemästään selvityksestä Vaasan kaupungin tietotekniikan kokonaiskustannuksista. jonka mukaan kaupunki säästää jopa kolmanneksen tietotekniikkakustannuksistaan Windowsin avulla.

Turun kaupunginhallitus päätti syyskuussa selvityttää OpenOffice-työasemaohjelmiston ja Linux-käyttöjärjestelmän soveltuvuuden. Taustalla oli Microsoftin hinnoittelujärjestelmän muutos, joka koettiin kalliiksi. Microsoftin hinnoittelu aiheutti tuolloin laajemminkin arvostelua. Turun kaupunki käsittelee raporttia ensi kevään aikana.

"Avoin ohjelmisto riittävän varma"

Turun kaupungin tietotekniikkaosaston loppuraportissa OpenOfficea verrataan Windowsin Office-ohjelmistoihin, jotka todetaan hyviksi mutta hintaviksi. Avoimessa työasemaohjelmistossa on loppuraportin mukaan ongelmia, mutta normaalikäytössä ne tulevat esiin "harvemmin jos koskaan". -Pääsääntönä voidaan pitää, että testattava tuote on riittävä varmuudeltaan ja toiminnaltaan, loppuraportissa arvioidaan.

Siinä huomautetaan myös, että avoimet ohjelmistot kehittyvät koko ajan. Linux-käyttöjärjestelmä pohjautuu suomalaisen Linus Torvaldsin johtaman hakkeriryhmän työhön. Periaatteena on, että ohjelmisto on kaikkien saatavissa ja ilmainen. Toimisto-ohjelmistoja hallitsevan Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän lähdekoodi on salainen, minkä vuoksi Microsoftin ohjelmistoja kutsutaan suljetuiksi. Myös valtiovarainministeriössä on meneillään tutkimus Linux-käyttöjärjestelmästä. Saksassa ja Ranskassa valtionhallinnot ovat jo suositelleet Linuxiin siirtymistä.

Microsoft on useasti arvostellut avoimia ohjelmistoja, jotka ovat nousseet yhtiön omien ohjelmistojen tärkeimmäksi haastajaksi. Microsoftin mukaan avoimet ohjelmistot sisältävät käyttäjien kannalta merkittäviä riskejä.

"Asia nähtävä laajemmin"

Keskiviikkona Microsoft sanoi tiedotteessaan, että Turun selvitys osoittaa yhtiön Office 97 -ohjelmiston olevan selkeästi edellä tutkittua OpenOfficea. Microsoft huomautti myös, että ohjelmistokulut ovat yleensä vain 5-6 prosenttia organisaation tietotekniikkakuluista.
-Pelkkien ohjelmistopäivitysten vertailun sijaan olisikin nähtävä asia laajemmin. On uskallettava kysyä, mikä on käytön tehokkuus ja tietoteknisten investointien tasapaino ja tuottavuus, Microsoft perusteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.