Microsoftin toiminnasta taas valitus EU:lle

Muun muassa Nokia ja IBM syyttävät ohjelmistojättiä kilpailun estämisestä.

Eurooppalaisten tietotekniikkayhtiöiden yhteistyöryhmä ECISon tänään jättänyt jälleen valituksen EU:n komissiolle ohjelmistoyhtiö Microsoftin toiminnasta.

Valittajien mukaan ohjelmistojätti harjoittaa edelleen epäreilua kilpailua Windows-käyttöjärjestelmänsä tuoman monopoliaseman turvin.

ECIS-ryhmään kuuluvat muun muassa Nokia, IBM, Oracle ja Sun Microsystems.

ECIS eli European Committee for Interoperable Standards vaati keskiviikon tiedotteessaan komissiota lopettamaan Microsoftin käytännöt, jotka vahvistavat yhtiön monopoliasemaa entisestään ja estävät kuluttajilta todellisen valinnanvaran ohjelmistomarkkinoilla.

Jättisakko uhkana

EU-komissiolla on itsellään ollut jo pitkään käynnissä oma vääntö Microsoftin kanssa. Komissio on syyttänyt Microsoftia jo vuosia määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

EU:n mielestä yhtiö ei ole antanut kilpailijoilleen tarpeeksi tietoa Windows-käyttöjärjestelmästä. Ilman tietoja muut yritykset eivät voi kehittää Windows-yhteensopivia sovelluksia ja ohjelmistoja.

Komissio langetti jo 2004 yhtiölle ennätykselliset, lähes 500 miljoonan euron uhkasakot. Samalla yhtiötä vaadittiin muuttamaan käytäntöjään.

Microsoft

Komissio arvioi parhaillaan, onko Microsoft noudattanut sille asetettuja vaatimuksia. Jos komissio on tyytymätön yhtiön viime viikolla antamaan selvitykseen, se voi määrätä yhtiölle kovat sakot. Ne voivat nousta jopa kahteen miljoonaan euroon päivässä.

Microsoft kiistää syytökset

Microsoft on omasta mielestään jo toteuttanut kaikki EU:n vaatimukset.

Yhtiö ilmoitti tammikuun lopulla, että se alkaa myöntää kilpailijayrityksille lisenssejä Windowsin lähdekoodin tutkimiseen. Yhtiön mukaan kädenojennus menee pidemmälle, kuin EU on vaatinut.

Lähdekoodi antaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka tietokoneohjelmistot toimivat, ja sen avulla muut yritykset voivat helpommin kehittää Windows-yhteensopivia tuotteita. Koodia ei saa kuitenkaan suoraan kopioida, ja sen tarkasteluun tarvitaan maksullinen lisenssi.

Microsoft on myös riitauttanut aikaisemmat sakot ja puolustaa omaa näkemystään EU:n vetoomustuomioistuimessa Luxemburgissa huhtikuussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat