Microsoftin jättänyt Elop muistetaan syntipukkina – "Suomen kansa vihaa häntä"

Teknologiayhtiö Microsoft ilmoitti keskiviikkona, että Stephen Elop jättää yhtiön. Suomalaisilla on Nokian toimitusjohtajana toimineesta Elopista katkera kuva.

Kanadalainen Elop siirtyi takaisin Microsoftin palvelukseen huhtikuussa 2014 yhtiön ostettua Nokian matkapuhelinliiketoiminnot. Elop toimi Nokian toimitusjohtajana vuosina 2010-2013. Microsoftissa hän työskenteli laiteyksikön johtajana.

Pitkään taloustoimittajana työskennelleen Merina Salmisen mukaan Elopin irtisanomisuutinen ei ole yllättävä. 

– Itseasiassa odotin sitä jo aikaisemmin, kun Satya Nadella aloitti yhtiön toimitusjohtajana (helmikuussa 2014). Usein kun yhtiön ylin johtaja vaihtuu, myös hänen läheiset uskottunsa vaihtuvat, Salminen sanoo.

– Elop oli Steve Ballmerin (Microsoftin edellisen toimitusjohtajan) läheinen uskottu. On yllättävää, että tämä tapahtui vasta nyt.

Huono toimitusjohtaja

Nykyään viestintäkonsulttina työskentelevä Salminen kirjoitti yhdessä Pekka Nykäsen kanssa kirjan Operaatio Elop - Nokian matkapuhelinten viimeiset vuodet (Teos, 2014).  Kirjan mukaan Elop oli huono toimitusjohtaja, mutta huhuista huolimatta hän ei ollut alan Troijan hevonen, joka ujutettiin yhtiöön anastamaan puhelimet Microsoftille.

Stephen Elop muistetaan miehenä, jonka aikana Suomen oma menestystarina Nokia luhistui syöksylaskuun. Salmisen ja Nykäsen tekemien laskelmien mukaan Elop työskenteli Nokian toimitusjohtajana 1020 päivää, ja näistä päivistä jokainen laski Nokian omistajien omaisuutta 18 miljoonaa euroa.

– Hän teki liudan huonoja päätöksiä, Salminen sanoo.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että Nokian luhistumiseen liittyy paljon tapahtumaketjuja, jotka alkoivat kauan ennen Elopin tuloa yhtiöön. Suurin ongelma Nokialle oli täysin muuttunut markkinatilanne.

– Samsung ja Apple olivat liian kovia vastustajia. Nokia ei ollut aloittanut tarvittavia muutoksia tarpeeksi aikaisin. Tästä huolimatta Elop jää historiaan syntipukkina. Kansan syvät rivit muistavat hänet erityisesti Nokian puhelinten myyjänä.

Nokian romahtamista kuvaa hyvin se, että vuonna 2000 Nokian palveluksessa oli Suomessa yli 24 000 työntekijää, kun viime vuonna heitä oli enää noin 6900. Kesällä 2012 Elopin luotsaama Nokia teki tiettävästi irtisanomisten Suomen ennätyksen, kun yhtiö kertoi irtisanovansa noin 3 700 työntekijää. 

"Ei mennyt putkeen"

Historiaan jää myös Elopin kovasanainen julkisuuteen vuotanut puhe, jossa hän vertasi Symbian-järjestelmää palavaan öljylauttaan: Nokian oli jätettävä se tai kuoltava sen mukana. Salmisen mukaan vertaus oli kulminaatiopiste, josta "tapahtumat lähtivät vyörymään entistä suuremmalla teholla huonompaan suuntaan".

Elop muistetaan myös hänen huomattavasta irtisanomisrahastaan, jonka suurutta ihmeteltiin myös ulkomaisissa medioissa. Läksiäislahjaksi Elop sai Nokialta noin 24 miljoonaa euroa, ja Ylen arvion mukaan hän nettosi kolmen vuoden Suomen-keikastaan yhteensä yli 50 miljoonaa euroa. Elopin HS:n selvittämä noin 5900 euron kuukausieläke herätti myös runsaasti keskustelua eläkekaton tarpeellisuudesta.

– Rahamielessä Nokia oli hyvä keikka, mutta voisin kuvitella, että hänelle jäi myös melkoiset painajaiset. Eihän se mennyt putkeen millään tavalla hänenkään kannalta. Kyllä hän varmaan ymmärtää, että tämän seurauksena Suomen kansa vihaa häntä. Hän tuskin on menolippuja Suomeen ostamassa, Salminen sanoo.

Salminen ei uskalla tehdä veikkauksia siitä, mihin Elop suuntaa seuraavaksi. Hän kuitenkin arvelee, ettei Nokian puhelinten myynti näyttäydy Yhdysvaltojen markkinoilla samalla lailla kuin Suomessa. 

– Hänellä on kuitenkin komean näköinen ura CV:ssä. Todennäköisesti jotain johtotehtäviä hän saa, Salminen arvelee.

Aikajana


Aikajanaa pystyy selaamaan edestakaisin tarttumalla siihen. 

Lue myös:

    Uusimmat