Mainos

Microsoft syyllinen kartellilakien rikkomiseen

Ohjelmistojätti Microsoft on rikkonut kartellilakia. Tähän lopputulokseen on päädytty pitkään jatkuneessa kiistassa, jossa Microsoftia syytetään monopoliaseman väärinkäytöstä.

Tuomari Thomas Penfeld Jacksonin mukaan Microsoft on käyttänyt asemaansa monipolisoidakseen Internet-selain-markkinoita. Tuomari oli selkeästi jutun nostaneen Yhdysvaltain hallituksen näkökannalla ja hänen mukaansa Microsoftia voidaan pitää vastuussa myös liittovaltion kilpailulakien rikkomisesta.
Se, miten Microsoftia rangaistaan selviää kevään aikana.

Microsoft

Tiedot neuvottelujen kariutumisesta ja tuomion tulosta pudottivat Microsoftin osakkeita. Ne romahtivat Yhdysvaltain pörssissä välittömästi noin 14 prosenttia.

Gates toiveikas

Bill Gates

Sijoittajat pelkäävät, että pitkäaikainen vetoomusprosessi, johon päätöksen vuoksi joudutaan, voi haitata huomattavasti Microsoftin liiketoimintaa. Toiset puolestaan uskovat, että vetoomusaikana Microsoft pystyy lujittamaan asemaansa ohjelmistomarkkinoilla entisestään. Microsoft-juttua käsittelevä tuomari Jackson päätti viime vuoden marraskuussa, että yhtiö on syyllistynyt johtavan markkina-asemansa väärinkäyttöön ja että sen markkinatavat ovat vahingoittaneet kuluttajia sekä kilpailijoita. Tietokonejätti Microsoftin luoja Bill Gates on kuitenkin toiveikas, hän on ilmoittanut uskovansa, että yhtiö selviää pinteestä vetoomustuomioistuimessa. Hän on sanonut myös, että yhtiö jatkaa liiketoimintaansa normaalisti tuomiosta huolimatta. Microsoft voi pyrkiä sopimukseen syyttäjien kanssa vielä päätöksen julistamisen jälkeenkin.

Tuloksettomat neuvottelut

Yhdysvaltain viranomaiset ja Microsoftin edustajat yrittivät päästä syksyllä annetun päätöksen jälkeen sopuun yhtiön menettelytapojen muutoksesta, jotta kiista saataisiin sovittua oikeussalin ulkopuolella. Tuomari myönsi neuvottelijoille jatkoaikaa vielä viime tingassa, mutta keskustelut kariutuivat lopullisesti viikonvaihteessa.

Yhdysvalloissa on nostettu jo yli 100 joukkokannetta ohjelmistojättiä vastaan ja päätös helpottanee näiden juttujen eteenpäin viemistä oikeussaleissa. Yhdysvaltain oikeusministeriö aloitti syytetoimet Microsoftia vastaan vuonna 1988. Syytteen takana on Yhdysvaltain hallituksen lisäksi 19 osavaltiota.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.