Mainos

Microsoft-päätös sai ristiriitaisen vastaanoton

Amerikkalaisen tuomarin päätös pilkkoa ohjelmistojätti Microsoft kahteen osaan otettiin tietokonemaailmassa vastaan ristiriitaisin tuntein.

Microsoft


Lopullisesta ratkaisusta ei vieläkään voi puhua, sillä Microsoftin valitus etenee joko vetoomustuomioistuimeen tai suoraan korkeimpaan oikeuteen. Kommentit Internetin keskustelupalstoilla vaihtelivat pettymyksestä sijoittajien hämmennykseen osakkeidensa kohtalosta.

Monet tietokoneteollisuuden edustajat vakuuttivat, että päätös parantaa niin ohjelmistojen kehittäjien kuin käyttäjien asemaa. Toisaalta Microsoftin vallan katsottiin olevan heikkenemässä jo ennen liittovaltion tuomarin Thomas Penfield Jacksonin eilistä ratkaisua. Internet, matkapuhelimet ja pienet, kannettavat tietokoneet eivät ole samalla tavalla riippuvaisia Microsoftin kehittämästä teknologiasta kuin perinteiset pöytäkoneet.

Esimerkiksi Java-ohjelmointikieli ja Linux-käyttöjärjestelmä saivat potkua kilpailuun Microsoftin tuotteita vastaan jo aiemmin, kun liittovaltion hallituksen jyrkkä kanta tapaukseen kävi ilmi. Jatkossa Microsoftille olisi entistä helpompi pärjätä myös sen ydinsovellusten alueella, kuten tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmien kehittämisessä. Yhtiön vahvan aseman pöytäkoneiden standardien luojana ei kuitenkaan uskota nopeasti horjuvan.

Gates uskoo valituksen läpimenoon

Tuomari Jacksonin päätöksen mukaan Microsoft on jaettava kahteen osaan, joista toinen kehittäisi ja myisi Windowsin kaltaisia käyttöjärjestelmiä. Toiselle puoliskolle jäisi ohjelmistojen, kuten Internet-selaimien, ja online-palveluiden tarjoaminen.

Microsoftin on laadittava suunnitelma pilkkomisestaan lokakuun 7. päivään mennessä. Tuomarin päätökseen sisältyi myös muita määräyksiä, jotka astuvat voimaan kolmen kuukauden kuluttua. Microsoftin tulee helpottaa ulkopuolisten ohjelmistokehittäjien pääsyä Windows-käyttöjärjestelmän lähdekoodiin. Lisäksi tuomari velvoitti yhtiön mm. yhtenäistämään käyttöjärjestelmänsä hinnoittelua ja kielsi rajoitukset, joiden mukaan Windowsin jälleenmyyjät eivät saa myydä kilpailevia tuotteita.

Microsoft on jo ilmoittanut valittavansa oikeuden päätöksestä. Se pyrkii aluksi lykkäämään tuomarin asettamia rajoituksia ja lopulta kumoamaan koko tuomion ylemmässä oikeusasteessa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Bill Gates uskoo vahvasti siihen, että tuomio saadaan muutetuksi vetoomustuomioistuimessa.

Seuraava kädenvääntö onkin siitä, käsitelläänkö Microsoftin valitus vetoomustuomioistuimessa vai viedäänkö se suoraan Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Konservatiivinen vetoomustuomioistuin on jo aiemmissa päätöksissään osoittanut myötämielisyyttä Microsoftia kohtaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaakin poikkeuksellisesti ohittaa vetoomustuomioistuimen ja antaa tapauksen suoraan korkeimman oikeuden harkittavaksi. Samalla jutun käsittely nopeutuisi. Asiantuntijat eivät kuitenkaan näe erityistä syytä sille, että korkein oikeus suostuisi ottamaan jutun vastaan ilman vetoomustuomioistuimen käsittelyä. Pidemmän kaavan myötä tapauksen vieminen loppuun saattaa kestää vielä vuosia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.