Mainos

Microsoft-kiistaan ratkaisu

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja Microsoft ovat päässeet sopuun ohjelmistojättiä koskevassa monopoliriidassa.

Microsoft on todettu syylliseksi johtavan markkina-aseman väärinkäyttöön. Neuvottelujen tarkoituksena oli päästä sopimukseen rangaistuksesta.

Microsoft on nyt suostunut rajoituksiin toiminnassaan. Sen toimia valvoo ulkopuolinen paneeli ja yhtiö antaa aiempaa enemmän tietoja Windows-ohjelmistostaan muille, kilpailevia tuotteita valmistaville yhtiöille. Ulkopuolisten tarkastajien on saatava käyttöönsä yhtiön kirjanpito, kortistot sekä koodistot. Rajoitukset kestävät viisi vuotta, mutta niitä voidaan jatkaa, jos Microsoft rikkoo sopimusta.

Oikeusministeriön mukaan sopimuksessa määrätään "laajoista rajoituksista, jotka lopettavat Microsoftin laittoman toiminnan". -Tämä historiallinen sopimus tuo tehokasta helpotusta markkinoille ja varmistaa, että kuluttajilla on enemmän valinnanvaraa tietokonetarpeidensa kanssa, sanoi oikeusministeri John Ashcroft.

-Sopimus on reilu ja kohtuullinen ja mikä tärkeintä, se on kuluttajien ja talouden etujen mukainen, sanoi puolestaan Microsoftin johtaja ja perustaja Bill Gates lausunnossaan. -Vaikka tämä sopimus määrää joitakin rankkoja sääntöjä ja rajoituksia, me uskomme että jutun ratkaiseminen nyt on oikein asiakkaillemme, koko teknologiateollisuudelle ja koko taloudelle, Gates painotti.

Osavaltioiden kanta ei tiedossaOikeusistuimen pitää vielä hyväksyä sopimus, joka lopettaisi yhden Yhdysvaltain historian laajimmista monopolioikeudenkäynneistä. Juttua on puitu jo kolmisen vuotta.

Asiaa saattaa vielä kuitenkin mutkistaa se, että syytteen takana olevat 18 osavaltiota eivät ole ainakaan toistaiseksi hyväksyneet sopua. Ne haluavat jatkoaikaa sopimustekstin tutkimiseen.

Ensimmäisen oikeudenkäynnin päätteeksi Microsoft päätettiin pilkkoa, mutta vetoomustuomioistuin kumosi rangaistuksen ja antoi jutun uudelle tuomarille. Tuomari Colleen Kollar-Kotelly määräsi osapuolet tiiviisiin neuvotteluihin kiistan lopettamiseksi.

Syytteet nostettiin presidentti Bill Clintonin aikana, ja nykyinen presidentti George W. Bush on kehottanut osapuolia sopimaan kiistan. Valkoinen talo ei ole kuitenkaan puuttunut suoraan jutun vaiheisiin.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.