Mainos

Michelangelo Antonioni kuoli 94-vuotiaana

Antonioni nousi maailmanmaineeseen 1960-luvulla. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat muun muassa Seikkailu ja Blow-Up.

Italialaisen elokuvan suuriin mestareihin lukeutuva Michelangelo Antonioni on kuollut 94-vuotiaana. Hän kuoli kotonaan eilisiltana.

Antonioni nousi maailmanmaineeseen 1960-luvulla elokuvillaan, joista monet käsittelivät modernin ihmisen vieraantuneisuutta. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat Seikkailu, Blow-Up, Zabriskie Point ja Ammatti: Reportteri.

Italian kulttuuriministeri Francesco Rutelli kutsui tänään muistosanoissaan Antonionia "herkäksi ja kirkkaaksi intellektuelliksi, joka oli 1900-luvun pahoinvoinnin tarkkasilmäinen kuvaaja". Rutellin mukaan Antonionin kuolema sulkee historiallisen syklin italialaisessa elokuvassa.

Elokuvatutkijoiden mukaan Antonionilla on elokuvataiteessa samanlainen modernistin rooli kuin Pablo Picassolla on maalaustaiteessa tai James Joycella kirjallisuudessa. Tutkijat löysivät Antonionin teoksista viitteitä marxilaisesta maailmankatsomuksesta, mutta ohjaaja itse kiisti olevansa minkään aatesuunnan edustaja.

Neorealismilla alkuun

Vuonna 1912 Ferrarassa Pohjois-Italiassa varakkaaseen perheeseen syntynyt Antonioni opiskeli alun perin taloustieteitä Bolognan yliopistossa, mutta päätyi lopulta elokuva-alalle.

Vuonna 1912 syntynyt Antonioni aloitti ohjaajanuransa jo 1940-luvulla neorealismin aikakaudella, mutta kehitti ajan myötä oman verkkaisen, runsaasti jäljitellyn kerrontatyylinsä. Vauhdikkaampien toimintaelokuvien ystävät pitivät Antonionin viipyilevää kerrontaa tylsänä ja teennäisenä, mutta esimerkiksi Martin Scorsese on kutsunut häntä "runoilijaksi, jolla on kamera".

Antonionin 1960-luvun alussa Italiassa ohjaamat elokuvat Seikkailu, Yö, Auringonpimennys ja Punainen erämaa tarkastelevat modernin yhteiskunnan tunnekylmyyttä ja ihmisten yksinäisyyttä. Punainen erämaa toi ohjaajalleen Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1964.

Italiasta Hollywoodiin

1960-luvun puolivälissä Antonioni siirtyi tekemään elokuvia Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Vuonna 1966 Britanniassa valmistunut Blow Up muodostui Antonionin lopulliseksi läpimurroksi, sillä elokuva voitti seuravana vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun. Muotivalokuvaajasta kertova trilleri on sittemmin muodostunut 1960-luvun puolivälin "svengaavaa Lontoota" kuvaavaksi kulttiklassikoksi.

Britanniasta Antonioni siirtyi Yhdysvaltoihin, missä hän ohjasi kulutusyhteiskuntaa kritisoivan, Pink Floydin musiikilla höystetyn hippikuvauksen Zabriskie Point. Vuonna 1975 hänen kansainvälinen uransa jatkui Jack Nicholsonin tähdittämällä elokuvalla Ammatti: Reportteri.

Vuonna 1985 Antonioni halvaantui osittain sairauskohtauksen vuoksi, mutta tämä ei keskeyttänyt hänen elokuvantekoaan. Esimerkiksi vuonna 1995 hän ohjasi yhteistyössä Wim Wendersin kanssa elokuvan Pilvien takana. Antonionin viimeiseksi ohjaustyöksi jäi vuonna 2004 valmistunut episodi elokuvaan Eros.

Antonioni sai elämäntyöstään Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1983 ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian Oscarin vuonna 1985.

Antonioni haudataan myöhemmin tällä viikolla kotikaupunkiinsa Ferraraan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.