Michel Platini Uefan puheenjohtajaksi

Ranskalainen Michel Platini on valittu Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajaksi. Uefa teki valintansa kongressissaan Saksan Düsseldorfissa perjantaina.

51-vuotias entinen huippupelaaja Platini voitti äänestyksessä istuvan puheenjohtajan, ruotsalaisen Lennart Johanssonin äänin 27-23. Johansson oli tehtävässä vajaat 17 vuotta.

Platini on maailmankuulu jalkapalloperheessä esiinnyttyään 72 kertaa Ranskan maajoukkueessa, jossa toimi 50 ottelussa kapteenina ja teki maansa ennätyksen 41 maalia. Kapteenina hän johti Ranskan Euroopan mestariksi vuonna 1984 ja valmensi itse maajoukkuetta vuosina 1988-1992. Vuoden 1998 MM-turnauksessa hän oli toinen turnausjohtajista.

Platini on Uefan ja kansainvälisen liiton Fifan hallituksen jäsen, ja hän oli Fifan puheenjohtajan Sepp Blatterin suosikki tehtävään. Platinista tulee nyt Fifan varapuheenjohtaja.

Suomen palloliitolla "lämpimät välit" Platinin kanssa

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pekka Hämäläinen ei itse osallistunut Düsseldorfin kongressiin, mutta vahvisti varapuheenjohtaja Markku Lehtolan äänestäneen Johanssonia Suomen ehdokkaana.

- Johanssonin ja Platinin ohjelmat olivat hyvin samanlaisia niin suhteessa Mestarien liigaan kuin kokonaisuudessaan eri kysymyksiin. Suurin ero on siinä, että Platini ilmoitti jo etukäteen valituksi tullessaan muuttavansa (Uefan päämajaan) Nyoniin, Sveitsiin. Näin hän osallistuu johtamassa operatiivista toimintaa aivan eri tavalla kuin on totuttu. Tietenkin Platini on meidänkin mielestämme erittäin pätevä henkilö ja meillä on myös häneen lämpimät välit, Hämäläinen korosti.

Hämäläinen arveli, että Johanssonille tällainen hienon uran päätös oli hiukan nolo. Vielä aamupäivällä tuli Düsseldorfista ruotsalaisen kannatusleiristä tietoa, jonka mukaan johto oli melko selvä. Kaksi maata jätti äänestyksessä tyhjän lapun.

Ilmeisesti ikäkysymys ratkaisi voiton lopulta Platinille. Pohjoismaatkaan eivät olleet enää yksimielisesti vuodesta 1990 Uefaa johtaneen 77-vuotiaan Johanssonin takana. Ruotsi, Norja ja Suomi liputtivat hänen puolestaan, mutta Tanska ja Islanti ilmoittivat kannattavansa Platinia.

Johansson pyrki vuonna 1998 Fifan puheenjohtajaksi, mutta kärsi Ranskan MM-kisojen alla samanlaisen yllätystappion liiton pitkäaikaiselle pääsihteerille Blatterille, joka sen jälkeen on valittu uudestaan tehtävään ja päässee jatkamaan vielä yli vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisojen.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja