Michael Monroe: Rasismin vastainen laulu tuen osoitus Mandelalle

Artist United Against Apartheid -yhtyeessä mukana ollut Michael Monroe muistaa vapaustaistelija Nelson Mandelan inspiroineen Etelä-Afrikan rasistista hallitusta kritisoineen kappaleen syntymistä.

Joulukuun 5. päivä menehtynyt Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela inspiroi ryhmää muusikkoja ottamaan kantaa Etelä-Afrikan tilanteeseen vuonna 1985. Little Steven keräsi muusikot kokoon, ja pian Artist United Against Apartheid -ryhmä julkaisi rotuerottelua vastustavan kappaleen Sun City.

We're here to talk about South Africa we don't like what's going on

It's time for some justice it's time for the truth

We've realized there's only one thing we can do

I ain't gonna play Sun City

Kappaleella oli mukana myös juuri soolouransa aloittanut Michael Monroe, joka oli muuttanut vasta New Yorkiin.

– En ikinä tavannut Mandelaa, mutta olihan se hurjaa meininkiä, Monroe muistelee Etelä-Afrikan tapahtumia.

Kappaleeseen antoivat panoksensa muun muassa Bono, Miles Davis, Bruce Springsteen, Bob Dylan ja Lou Reed. Monroelle Sun City oli ensimmäinen sooloesiintyminen Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeen.

– Siinä haluttiin kritisoida Etelä-Afrikan rasistista hallitusta, ja videon ensinäytös oli YK:n päämajassa. Oli suuri kunnia saada olla mukana hyvän asian puolesta. Se oli tuen osoitus Mandelalle, ja hänen henkensä oli mukana projektia tehdessä, rokkari kertoo.

Sun City -kappaleen julkaisun aikaan Mandela kärsi vielä vankeusrangaistustaan. Monroe muistelee, että musiikkivideon kuvausten jälkeen New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus, jossa kannattajat osoittivat tukeaan Nelson Mandelalle.

– Maailma on muuttunut niistä ajoista. Oli hienoa olla mukana tässä projektissa. Minulle on ollut aina tärkeää, että julkisuudella voi tehdä myös hyvää ja puhua tärkeiden asioiden puolesta. Olen rokkari, mutta ei tarvitse olla idiootti ja tyhjäpää, Monroe toteaa.

Nelson Mandela kuoli torstaina 5. joulukuuta kotonaan Johannesburgissa. Hän oli kuollessaan 95-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat