Mainos

Metsolle historiansa suurin paperikonetilaus

Metso on tänään saanut historiansa suurimman paperikonetilauksen Stora Ensolta. Tilauksen työllistävä vaikutus Suomessa on 1000 henkilötyövuotta.

Valtio-omisteiset yhtiöt ilman optioita

Metso kertoi tänään saaneensa historiansa suurimman paperikonetilauksen Stora Ensolta. Metso toimittaa metsäyhtiön Kvarnsvedenin tehtaalle Keski-Ruotsiin päällystämätöntä aikakauslehtipaperia (SC) valmistavan tuotantolinjan tehdasrakennusta lukuunottamatta.

Koneet ja muut laiteet tulevat pääosin Suomesta. Tilaus työllistävä vaikutus Suomessa on noin tuhat henkilötyövuotta. Noin puolet siitä menee Metson alihankkijoille.

Stora Enso kertoi Kvarnsvedenin laajennuksista jo joulukuun puolivälissä. Laajennuksen kokonaishinta on noin 450 miljoonaa euroa. Metson osuutta summasta ei julkistettu, mutta se lohkaisee siitä suuren osan. Metso kertoi uuden koneen olevan myös maailman suurin.

Koneen viira on 11,3 metriä eli kone pystyy tuottamaan samanlevyistä paperia. Myös nykyisin ykköstilaa pitävä Kone on Stora Ensolla: yhtiön Belgian tehtaan paperikoneen leveys on 11,1 metriä. Johtaja Jorma Westlund Stora Enson viestintäosastolta muistutti koon tuovan tehokkuutta. Esimerkiksi energiaa kuluu suhteessa vähemmän.

Uusi kone tuottaa paperia noin 420 000 miljoonaa tonnia vuodessa. Ruotsalaistehtaan kokonaistuotanto lisääntyy hieman vaille 300 000 tonnilla vuodessa, sillä yksi vanha paperikone suljetaan. Uusi kone on määrä saada tuotantoon ensi vuoden lopussa.

Stora Enson SC-paperitoimitukset olivat viime vuonna runsaat 1,4 miljoonaa tonnia. Kapasiteettia on tänä vuonna lähes 1,7 miljoonan tonnin toimituksiin eli kyseessä on varsin huomattava investointi. Suurtilauksesta huolimatta Metson viestintäjohtaja Leo Allo ei näe merkkejä paperikonetilausten selkeästä piristymisestä.

Aiemmin tänä vuonna Metso on saanut kolme pienempää konetilausta Kiinasta. Allon mukaan neuvotteluja uusia tilauksia käydään koko ajan eri puolilla maailmaa.

- Toivottavasti saadaan muutama kokonainen konetilaus (tänä vuonna). Ne eivät varmaan ole tätä kokoluokkaa, hän sanoi.

Suurimmat odotukset kohdistuvat Kiinaan, jossa on selkeimmin panostettu laajennuksiin. Euroopassa uusitaan tai modernisoidaan vanhaa. Hiljaisinta on ollut Pohjois-Amerikassa. Allon mukaan Metson omista toimituksista suurin kohdistuu Jyväskylän Rautpohjan tehtaalle, mutta niitä riittää myös monille muille Suomen tehtaille.

"Kalut pidettävä kunnossa"

Stora Enson Westlund perusteli investoinnin kohdistamista Ruotsiin sanomalla, että "kalut on pidettävä kunnossa ja siellä on raaka-ainetta saatavilla". Myös tarvittavien viranomaisluvat ovat kunnossa.

Stora Ensolla on vireillä uudistuksia myös Saksassa. Vireillä oleviin suurhankkeisiin kuuluu myös sellutehtaan rakentaminen Brasiliaan yhdessä Aracruz Celulosen kanssa.

- Muista hankkeista ei ole ilmoitettu, hän sanoi. Stora Enson viime vuoden liikevaihto oli 12,2 miljardia euroa. Metson viime vuoden liikevaihto oli 4,3 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.