Mainos

Metso uusii johtoaan

Pääjohtaja Matti Sundberg jättää lokakuun alussa johtamistehtävät Valmetin ja Rauman fuusion tuloksena syntyneessä konepajayhtiö Metsossa. Samalla yhtiö keskittyy entistä tiiviimmin ydintoimintoihinsa ja valmistautuu luopumaan metsäkoneita valmistavasta Timberjackistä. Metson johtajajärjestelyistä ja liiketoiminnan linjanvedoista päätti yhtiön hallitus tänään. Sundbergin jäädessä sivuun johtamistehtävistä ne siirtyvät selkeästi toimitusjohtaja Heikki Hakalan vastuulle. Hakala toimii lokakuun alusta lähtien konsernin johtoryhmän puheenjohtajana.

Uudessa asemassaan Hakala ehtii kuitenkin vaikuttaa vain yhden kokonaisen vuoden, sillä hänen on määrä jäädä eläkkeelle vuoden 2001 alussa. Yhtiön hallitus ilmoittikin ryhtyvänsä välittömästi etsimään seuraajaa Hakalalle. Johtamistehtävistä luopuva Sundberg jatkaa edelleen Metson hallituksen jäsenenä ja on myös yhtiön johdon käytettävissä "vanhempana neuvonantajana". Valmetin ja Rauman yhdistyessä heinäkuun alussa johtamisvastuu jaettiin Sundbergin ja Hakalan kesken. Hallituksen mukaan tämä oli yhdistymisen alkuvaiheessa tarpeellista, jotta voitiin varmistaa Valmetin ja Rauman osaamisen ja parhaiden perinteiden siirtyminen Metsoon.

Timberjack myyntiin

Metson liiketoiminta keskitetään jatkossa prosessiteollisuuden järjestelmiin. Pääasiallisiksi toiminta-alueiksi haarukoitiin kuitu- ja paperiteknologia, automaatio- ja säätöteknologia sekä kivenmurskaus. Kuitu- ja paperiteknologian osaamisesta vastaavat Valmet Paperikoneet ja Sunds Defibrator. Automaatio- ja säätöteknologia rakentuu Valmet Automationin ja Neles Controlsin varaan. Kivenmurskauksen taito on peräisin Nordbergistä. Metson muut liiketoiminnot joko tuottavat palveluja ydintoiminnalle tai niiden uskotaan tarjoavan uusia liiketoimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa, yhtiöstä kerrotaan.

Ydinalueen ulkopuolelle jäävien liiketoimintojen kohtaloa selvitellään parhaillaan Metson johdossa. Ainakin metsäkoneita valmistava Timberjack menee myyntiin, jota valmistelemaan Metso on valtuuttanut investointipankit Warburg Dillon Readin ja Conventumin. Tavoitteena on, että Timberjackin myynti saadaan mahdollisimman nopeasti toteutettua, jotta ihmisten epätietoisuuden aika jäisi lyhyeksi. Mutta kyllä tällaiset asiat monesti useita kuukausia vievät, Metson talousjohtaja Sakari Tamminen kertoo. Alansa markkinajohtajaksi noussut Timberjack keräsi viime vuonna liikevaihtoa runsaat kolme miljardia markkaa. Timberjackin palveluksessa on 1900 työntekijää. Timberjackin lisäksi Metson ydinalueiden ulkopuolelle putoaa myös autojen sopimusvalmistaja Valmet Automotive. Myöskään koneiden ja komponenttien valmistus ei kuulu päätoimintoihin. Tamminen pitää varsin mahdollisena, että Metso vähitellen luopuu autojen valmistuksesta. Sitä vastoin komponenttien valmistuksesta ei ole suurta tarvetta luopua, koska se tukee ydintoimintoja. -Ei meillä tosin ole välitöntä tarvetta tehdä myöskään Valmet Automotivelle yhtikäs mitään, Tamminen sanoo.

Partek tutkii ostomahdollisuudet


Timberjackin myyntitieto tuntui tuoreeltaan kiinnostavan ainakin Partekia. -Alan johtavan yrityksen Timberjackin myynti on Partekin kannalta kiinnostava tieto. Omistajanvaihdos tulee synnyttämään alalle uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia, varatoimitusjohtaja Carl-Gustaf Bergström muotoili tänä iltana julkisuuteen toimitetussa pörssitiedotteessa. Partekin tiedottaja Hannu Sivula täsmensi, että yhtiö aikoo ainakin tutkia ostomahdollisuutensa. Koska asia tuli heidänkin tietoonsa vasta iltapäivällä, ei ostohinnasta tai muusta konkreettisesta ollut vielä Sivulan mukaan ehditty keskustella. Bergström muistuttaa, että Partekin päämäärä on olla johtava yritys kaikilla aloilla, joilla he toimivat.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.