Mainos

Metso Paper vähentää väkeä

Toimet ajoittuvat vuosille 2004-2005.

Konepajakonserni Metson suurin liiketoimintaryhmä Metso Paper aloittaa Suomessa 450 ihmistä koskevat yt-neuvottelut. Ne liittyvät kesäkuun lopussa kerrottuun yli tuhannen työpaikan karsimisohjelmaan, joka koskee Suomen lisäksi Ruotsia ja Yhdysvaltoja.

Metso tavoittelee alkavissa yt-neuvotteluissa 100-140 työpaikan vähentämistä Jyväskylässä. Järvenpäässä supistustarve on 90-120 työpaikkaa. Lisäksi yhtiö selvittää Karhulan tehtaan vaihtoehdot, ja siellä neuvottelut koskevat 150 työpaikkaa. Pienempiä supistuksia on luvassa Metso Paperin Valkeakosken, Turun, Porin ja Tampereen yksiköihin.

Kaikkiaan lähiviikkoina alkavat neuvottelut koskevat 700 työntekijää, sillä Suomen lisäksi neuvotteluja käydään Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa. Ruotsin Karlstadissa neuvotellaan 80-100 työpaikan ja Sundsvallissa 40-60 työpaikan vähentämisestä. Yhdysvaltain 120 työpaikan supistustarve kohdistuu useisiin paikkakuntiin.

Metso Paper kertoi jo kesäkuun lopussa, että se kaavailee jopa 1300 työpaikan karsimista. Konsernin toimitusjohtaja Jorma Eloranta arvioi tuolloin, että elo-syyskuussa aloitettavat yt-neuvottelut koskevat satoja työntekijöitä Suomessa.

Yhtiö pitää kiinni kesäkuussa julkaisemastaan tavoitteesta, sillä sen tänään julkaiseman tiedotteen mukaan kustannusten keventämisohjelman koko henkilöstövaikutus tulee olemaan 1100-1300 työpaikkaa. Nyt aloitettavat neuvottelut koskevat siten runsasta puolta yhtiön asettamasta vähennystavoitteesta.

Irtisanomisten ja muiden henkilöstöleikkausten ohella Metso aikoo jatkaa ulkoistuksia. Yhtiön mukaan kustannusten keventäminen tapahtuu puoliksi henkilöstöä vähentämällä ja puoliksi ulkoistusten avulla.

Paperikonemarkkinat pysyneet heikkoina

Metso Paper jatkaa Valmetin perillisenä paperikoneiden valmistusta ja huoltoa. Paperikonemarkkinat ovat olleet heikot jo usean vuoden ajan, eikä näkyvissä ole investointien merkittävää kasvua lähitulevaisuudessa.

Metso on tehnyt viime ajat raskaita tappioita, ja myös konsernin toisessa yksikössä, kivenmurskauslaitteita valmistavassa Metso Mineralsissa, on käyty läpi tehostamisohjelma.

Metso Paper on työllistänyt noin 9000 henkilöä, joista noin 5000 Suomessa. Ruotsin osuus työpaikoista on ollut 1500 ja Yhdysvaltain 1250.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.