Mainos

Metsiensuojelurahaa jää käyttämättä

Osa Etelä-Suomen metsien suojeluohjelmaan Metsoon varatuista rahoista on jäänyt käyttämättä kohteiden puutteen vuoksi. Itä-Suomessa ympäristökeskukset ovat joutuneet palkkaamaan neuvojia markkinoimaan vapaaehtoista suojelua maanomistajille.

Yllättävä pula suojelukohteista hidastaa selvästi Metso-ohjelmaa, jolle on varattu rahaa vuoteen 2014 saakka.

Koitajoen komeat rannat on juuri liitetty Metso-ohjelmaan. 50 hehtaarin kohde on poikkeuksellisen arvokas. Metsänomistaja Jyrki Ketola arvioi hävinneensä suojelupäätöstä tehdessään ainakin 50 000 euroa, mutta kauppa syntyi siitä huolimatta.

- Tässä tapauksessa olisi varmasti ollut vielä kannattavampaa hakata metsä nurin, mutta sisälläni asui pieni suojelija, Ketola sanoo.

Samaan tunteeseen vetoavat nyt myös ympäristökeskukset etsiessään uusia kohteita.

- Valtiolla olisi halu ostaa luonnonsuojelutarkoituksiin maata, ja rahaakin olisi vielä runsaasti tarjolla, kertoo metsäluontoneuvoja Antti Tiihonen.

Rahaa on nyt viisi miljoonaa euroa vuodessa ja lähivuosina vielä enemmän kun isot kansalliset suojeluohjelmat on toteutettu. Mutta kauppa ei käy.

- Vuosina 2005 ja 2006 rahaa on jäänyt käyttämättä. Ministeriö päätti, että pitäisi palkata markkinointimiehiä asiaa hoitamaan, että kohteita tulisi tarjolle ja saataisiin budjetoidut määrärahat käytettyä, kertoo Tiihonen.

Kohdepulasta kärsii erityisesti Metsähallituksen Laatumaa, joka ostaa alueet valtiolle.

Viranomaiset vakuuttavat, että suojeluinto ei ole kuitenkaan hiipumassa. Vika on jälleen kerran tiedottamisessa.

Vapaaehtoisen suojelun toteutuskeinot ovatkin monelle metsänomistajalle ja jopa ammattilaiselle vaikeakulkuista risukkoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.