Mainos

Metsien kunto pysynyt ennallaan

Metsäntutkimuslaitos Metlan tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä neulaskadon ja ilman epäpuhtauksien välillä vuosina 2002-2005.

Suomen metsien kunto on Metsäntutkimuslaitoksen mukaan pysynyt ennallaan. Puulajien neulaskato eli harsuuntuminen on pysynyt viime vuodet melko muuttumattomana.

Metlan tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä neulaskadon ja ilman epäpuhtauksien välillä vuosina 2002-2005. Harsuuntuminen johtuu Suomessa pääasiassa puuston ikääntymisestä, epäedullisista ilmasto-oloista sekä sieni- ja hyönteistuhoista.

Tutkijoiden havainnot vuosikymmenen alkuvuosilta kertovat, että suurin osa eliöiden sekä elottomien ympäristötekijöiden kuten ilmaston aiheuttamista tuhoista oli lieviä. Tuhot eivät vähentäneet puiden elinvoimaisuutta.

Metsätuhojen esiintymisessä oli vuosien välillä suuria eroja. Esimerkiksi neljä vuotta sitten lisääntyivät mäntyjen hyönteistuhot ja seuraavana vuonna versosurmatuhot. Koivuilla koivunruoste ja erilaiset lehtilaikut olivat yleisiä vuonna 2004, ja seuraavana vuonna kuusissa esiintyi suopursuruostetta.

Rikkilaskeuma on Metlan mukaan alentunut vuosikymmenen alkupuoliskolla etenkin Etelä-Suomessa. Rikkilaskeumassa tapahtunut lasku näkyy lievästi laskevana suuntana myös neulasten rikkipitoisuudessa. Typen yhdisteiden laskeuma ei ole vastaavasti alentunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.