Mainos

Metsäyhtiöt varoittavat tehtaiden sulkemisista

Metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM varoittavat, että Suomessa suljetaan tehtaita, jos puuraaka-aineen hinta jatkaa nousuaan.

- Joko tulee vientitulleja tai sitten suomalaisen puun hinta nousee sellaisille tasoille, että ei kannata paperia, kartonkiakaan ehkä Suomessa valmistaa. Tällöin olemme pakon edessä, Stora Enson varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen toteaa.

Yhtään vaarassa olevaa tehdasta yhtiöt eivät vielä nimeä, mutta viesti on vakava. Päätökset tehdään ennen vuodenvaihdetta eli ratkaisevassa asemassa ovat Venäjän puutullit, jotka iskevät täysimääräisesti raakapuun tuontiin ensi vuoden alusta.

- Tilanne täytyy ensin ymmärtää, että mikä puutullien lopullinen tulema on ja siitä sitten loppusyksyn aikana tullaan tekemään johtopäätöksiä, UPM:n talousjohtaja Jyrki Salo tiivistää.

Pääministeri Matti Vanhanen kertoi tuoreeltaan vedonneensa metsäyhtiöiden johtoon.

- Olen vedonnut kaikkien kolmen suurimman yhtiön johtoon erikseen, että mikäli sopeutumistoimia tämän markkinatilanteen ja venäjän puunhinnan kallistumisen takia joudutaan tekemään, toivon, että ne olisivat aluksi väliaikaisia

Työntekijät ovat luonnollisesti huolissaan alan tulevaisuudesta. Paperiliitto kehottaakin metsänomistajia katsomaan tulevaisuuteen.

- Kyllä tässä voisi vedota kaikkiin asianosaisiin, mutta ennen kaikkea metsänomistajiin. Tässä pitäisi käynnistää nyt kansalliset talkoot, jotta tämä ala pystyttäisiin pelastamaan, puheenjohtaja Jouko Ahonen kertoo.

Puuraaka-aineen lisäksi metsäyhtiöitä kurittavat sahatavaran huono menekki, kallis öljy sekä yhdistelmä kallis euro - halpa dollari.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.