Mainos

Metsäyhtiöt nostavat hienopaperin hintaa

Metsäyhtiöt UPM-Kymmene, Enso ja Metsä-Serla ovat ilmoittaneet nostavansa hienopaperin hintaa 4-8 prosenttia. Yhtiöiden mukaan korotukset ovat mahdollisia, koska Aasiasta ei ole tullut pelättyjä määriä hienopaperia markkinoille ja hienopaperin kysyntä on nousussa. Enso on Euroopan suurin hienopaperin tuottaja. Maailmanlistalla se on viides. UPM-Kymmene on Euroopan kolmanneksi ja maailman seitsemänneksi suurin. Metsä-Serlakin yltää Euroopan listalla kuudenneksi.

UPM:n 4-8 prosentin korotukset kohdistuvat pääosin Länsi-Eurooppaan ja ne tulevat voimaan viimeistään 1. lokakuuta. Enso hakee korotuksia kaikilla markkina-alueilla. Korotukset vaihtelevat alueesta ja valuutasta riippuen, mutta ovat noin 5-8 prosenttia. Suoraan asiakkaille myytävä paperi nousee yleensä syyskuun puolivälissä ja tukkukaupassa lokakuun alussa.

Metsä-Serlan ilmoituksen mukaan korotukset vaihtelevat markkina-alueesta riippuen, mutta ovat keskimäärin 6 prosenttia. Uusissa tilauksissa korotukset tulevat heti voimaan ja muissa syyskuun aikana.

Hienopaperin kannattavuus halutaan nousuun

UPM-Kymmenen hienopaperin toimialajohtaja Matti J. Lindahl kertoi, että lähtökohta korotuksille on odotettavissa oleva hienopaperin kysynnän kasvu Länsi-Euroopassa kesän normaalin hiljaisemman kauden jälkeen. Hän uskoo tilaa korotuksille löytyvän, sillä Aasiasta Eurooppaan tulleen hienopaperin määrä on jäänyt vähäiseksi.

Enson hienopaperiryhmän markkinointijohtaja Jukka Kilpeläinen on vielä räväkämpi: hänen mukaansa puheet aasialaisen hienopaperin tunkeutumisesta markkinoille on osoittautunut kuplaksi. Kilpeläisen mielestä hienopaperin korotuksia tarvitaan, sillä suuri osa eurooppalaisista metsäyhtiöistä joutuu tuottamaan hienopaperia tappiolla. Asiakkaille pari viikkoa sitten ilmoitetuilla korotuksilla pyritään vahvistamaan hinta suunnilleen alkuvuoden tasolle. Kesäkautena hinta laski jonkin verran alkuvuodesta. Ennen korotuksia hinta oli Kilpeläisen mukaan suunnilleen sama kuin viime vuonna keskimäärin.

Myös Metsä-Serlan tiedotteessa korostettiin hienopaperituotannon kannattavuuden kohentamista. Yhtiön mukaan hienopaperin kannattavuus on keväästä lähtien heikentynyt, vaikka kysynnän odotetaan olevan suurempaa kuin viime vuonna. Vaikka UPM-Kymmenen korotukset koskevat nyt vain Länsi-Eurooppaa, Lindahlin mukaan myös mm. Australiassa on jo ilmoitettu hintojen korotuksista asiakkaille.

Lindahl ei suostunut arvioimaan pidemmälle loppuvuoden näkymiä, vaan hinta tarkastetaan markkinatilanteen perusteella. Hän sanoi, että alkuvuoden kysyntä oli tyydyttävä ja hintataso on nyt viime vuoden vastaavaa aikaa korkeampi. Kilpeläinen odottaa, että viimeistään ensi vuoden puolella voitaisiin toteuttaa seuraava korotuskierros. Näkemyksensä hän perustaa siihen, että aikakauslehtipaperille näyttää riittävän syksyllä kysyntää. Aikakauslehtipaperin kysynnän kiristymisen odotetaan puolestaan heijastuvan päällystettyyn hienopaperiin, sillä esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa aikakauslehtiä painetaan päällystetylle hienopaperille.

Hienopaperista tehdään korkealuokkaisinta paperia. Päällystettyä hienopaperia käytetään mm. mainoksiin, vuosikertomuksiin, aikakauslehtiin ja taidekirjoihin. Päällystämättömästä pääosa käytetään kopio- ja tulostuspaperina, mutta sitä menee myös mm. kirjoihin. UPM-Kymmenen viime vuoden 50 miljardin markan kokonaisliikevaihdosta 15 prosenttia tuli hienopaperista. Enson 29 miljardin myynnistä miltei 25 prosenttia syntyi hienopaperista. Metsä-Serlassa sen osuus oli runsaat 20 prosenttia hieman päälle 19 miljardin kokonaisliikevaihdosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.