Mainos

Metsäyhtiöt jäteveron korotuksesta: Lapsi menee viherpesuveden mukana

Hallitus saa taas kovaa kritiikkiä "vihreästä verouudistuksesta", jonka pelätään kääntyvän ympäristöä vastaan. Metsäteollisuus varoittaa, että hallituksen kaavailema jäteveron korotus uhkaa vähentää keräyspaperin käyttöä Suomessa.

- Tässä on selkeästi riski, että lapsi menee viherpesuveden mukana, moittii Metsä Tissuen toimitusjohtaja Hannu Kottonen.

Jäteveron korotus iskisi erityisesti Metsä Tissuen Mäntän tehtaalle, jossa puolet raaka-aineesta tulee kierrätyksestä. Yhtiössä pohditaan jo, pitääkö osa Mäntän tuotannosta siirtää ulkomaille, jos keräyspaperin hyödyntämistä rokotetaan verolla.

- Pahimmillaan tämä merkitsee meille noin neljän miljoonan euron vuotuisia kustannuksia, mikä vastaa sadan paperimiehen palkkaa, Kottonen vertaa.

Jäteverouudistuksessa verotettaisiin myös siistauslietettä, jota syntyy kierrätyspaperin valmistuksessa. Kottonen muistuttaa, että tärkeimmissä kilpailijamaissa, esimerkiksi Ruotsissa, ei ole tälläistä veroa.

- Meillä on hyvin toimiva paperinkeräysjärjestelmä ja Suomi on tässä EU:n parhaita maita, mutta nyt kelloa käännetään 60-70 vuotta taakse päin. Tässä ei ole järjen hiventä, Kottonen sanoo.

Kotitalouksien keräyspaperille on kysyntää maailmalla, mikäli verotus kiristyy Suomessa.

- Joudumme taas tilanteeseen, jossa meistä tulee raaka-aineen viejiä sen sijaan että itse hyödyntäisimme keräyspaperin. Samalla ulkomaille menevät myös arvonlisäys ja työpaikatkin, muistuttaa Paperinkeräys Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Pöyry.

Hallituksen on määrä päättää jäteveron korotuksesta ensi torstaina. Metsäteollisuus ihmettelee siistauslietteen verotusta myös siitä syystä, että valtion saamat verotulot ovat erittäin pienet suhteessa syntyviin ongelmiin. Siistauslietteen verottaminen toisi valtiolle vain 400 000 euroa vuodessa, arvioi Metsäteollisuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.