Metsäteollisuusko kuoleva bisnes? Uudet kasvualat tukijalkoina

Stora Enson päätös muuttaa Varkauden tehtaan hienopaperikone kartonkikoneeksi on jo kolmas merkittävä investointi metsäteollisuudessa parin kuukauden aikana.

Metsä Groupin keskiviikkoinen ilmoitus 1,1 miljardin euroa maksavan biotuotteita jalostavan sellutehtaan rakentamiseksi on tietysti omaa luokkaansa. UPM:n helmikuun lopussa tekemä 160 miljoonan euron investointipäätös Kymin sellutehtaan uudistamisesta ja kapasiteetin tuntuvasta nostosta on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Varkauden 110 miljoonan euron investointi on pienin, mutta suurin merkitys piilee siinä, että se pelastaa tehtaan ja koko kaupungin tulevaisuuden. Laskukierteeseen vajonneelta tehtaalta on aiemmin lakkautettu kolme paperikonetta. Yhden paperikoneen ja pienen sellutehtaan integraattia ei ole pidetty enää elinkelpoisena.

Ilmapiirin muutos metsäteollisuudessa johtuu siitä, että ala on löytänyt selviä kasvutuotteita. Varkauden tehdaskin pelastuu yhden koneen varassa, koska kartongin kysyntä on nousussa. Hienopaperin markkinat ovat sen sijaan heikot.

Kartonkia vetää ylös pakkaamisen lisääntyminen. Muun muassa verkkokauppa imee yhä enemmän kartonkia.

Muita kasvualoja ovat hygienia-tuotteissa käytettävät pehmopaperit, rakentamisessa käytettävät puutuotteet sekä biojalosteet. Suurinta kasvu on Kiinassa ja muualla Aasiassa.

Hyvä kilpailukyky 

Sellun tuotannon kasvattaminen on tullut ajankohtaiseksi Suomessa, koska pohjoista havusellua tarvitaan antamaan vetolujuutta. Etelän lehtisellu ei sitä tarjoa. Havusellun kysyntä näkyy hinnassa, joka on noussut voimakkaammin kuin lehtisellun. 

Vuorineuvoksetkaan eivät enää valita Suomen kustannustasoa. Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan sanoi keskiviikkona, että uuden tehtaan kustannuskilpailukyky on hyvä. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi helmikuussa, että Kymin tehdas on maailman johtavien sellutehtaiden vertailussa kannattava ja kilpailukykyinen.

Metsäteollisuuden nousu näkyy myös metalliteollisuudessa. Paperikoneita ja sellukattiloita valmistava Valmet kertoi perjantaina, että yhtiön tilauskanta on yli kaksinkertaistunut vuoden takaisesta. Valmetin kilpailija, itävaltalainen Andritz rakentaa parhaillaan Varkauden konepajalla maailman suurinta sellukattilaa Indonesiaan.



 

Lue myös:

    Uusimmat