Metsäteollisuus uhkaa paperitehtaita työsululla

Työsululla on tarkoitus vauhdittaa neuvotteluja alan työehtosopimuksesta. Toteutuessaan työsulku koskisi noin 24 000 työntekijää.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus aikoo järjestää paperitehtaille kahden viikon työsulun. Työsulku alkaa 18. toukokuuta ja päättyy 1. kesäkuuta, ellei alalle sitä ennen saada uutta työehtosopimusta.

Viime vuosina hyvin harvinaiseksi jäänyt toimenpide koskisi noin 24 000 Paperiliiton ja Sähköliiton jäsentä.

Lakko ja työsulku

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen perustelee toimenpidettä sillä, että nykyinen tilanne ei voi jatkua siten, että Paperiliitto jatkuvasti ajaa omilla painostustoimillaan koko ajan koneita alas.

-Tämä on ainoa laillinen tapa varmistaa se, että me saamme mahdollisimman nopeasti työehtosopimuksen tälle alalle.

Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen mukaan työsulku ei vaikuta mitenkään neuvottelujen kulkuun tai ilmapiiriin.

-Se on työnantajan laillinen toimenpide uhata ja ajaa läpi huononnuksia työehtoihin. Se ei ole suuri lisä työnantajan tähänastiseen militanttiin linjaan. Ahonen sanoi uskovansa neuvotteluratkaisuun, sillä sotia julistamalla kaikki häviävät.

Paperiliitto on aiemmin julistanut alalle yli kahden päivän mittaisen lakonuhan. Portaittain laajenevan lakon on määrä alkaa 15. toukokuuta. Paperiliitto on järjestänyt kuukauden voimassa olleen ylityökiellon aikana noin 120 sellu- ja paperikoneiden alasajoa.

Osapuolet aloittivat tänään työriidan sovittelun valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Saloniuksen mukaan ratkaisuja ei kuitenkaan ole lähiaikoina odotettavissa. Sovittelua jatketaan lähes päivittäin, ja tapaamisia on jo sovittu ensi viikon torstaihin asti.

Myös Salonius arvioi, etteivät työsulku tai Paperiliiton painostustoimet ainakaan vielä ole vaikuttaneet neuvottelujen kulkuun. Vaikka kiista on kärjistynyt, kyseessä on valtakunnansovittelijan mukaan edelleen normaali neuvotteluprosessi.

Paperiliitto odottaa tukitoimia ruotsalaisen veljesliiton taholta. Niillä estetään suomalaisen tuotannon siirtäminen Ruotsiin ylityökiellon aikana. Jouko Ahosen mukaan Ruotsin ay-liike on huolestunut siitä, että Suomessa tehtävät työehtojen huononnukset toteutettaisiin myös siellä.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 02.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat