Metsäteollisuus syyttää Paperiliittoa lakko-oikeuden rikkomisesta

Metsäteollisuuden johtaja katsoo, että Paperiliitto käyttää neuvotteluasenaan toistuvasti laittomia lakkoja.

Metsäteollisuus ry:n johtaja Arto Tähtinen syyttää Paperiliittoa kovin sanoin laittomien lakkojen järjestämisestä. Tähtinen huomauttaa, että Stora Enson Kaukopään tehtaalla huomenaamulla alkavaksi ilmoitettu 1200 paperiliittolaisen lakko on jo yli kymmenes puheenjohtaja Jouko Ahosen runsaan kahdeksan kuukautta kestäneen toimikauden aikana järjestetty laiton lakko.

Tähtinen toteaa tänään julkistamassaan tiedotteessa, että Paperiliiton tapa järjestää toistuvasti laittomia lakkoja kesken sopimuskauden ei yksinkertaisesti voi olla kenenkään hyväksyttävissä. Laiton lakko on hänen mukaansa Paperiliitolta kaikkea muuta kuin rakentava avaus syksyn neuvottelukierrokselle.

-Tätäkö Paperiliitto haluaa, kun jäsenistö lienee kiinnostuneempi tulevaisuutta turvaavasta yhteistoiminnasta. Uhraako Paperiliitto yhden Suomen suurimman tuotantoyksikön maineen ja kannattavuuden kahden vuorokauden lakolla?

Luottamus menossa

Tähtisen mielestä Paperiliitto näyttää taas kulkevan omaa tietään ja sooloilevan oman etunsa nimissä unohtaen yhteisvastuun. Hän huomauttaa, että perjantaiaamuna Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välillä sovittiin, että neuvotteluja Kaukopään tehtaiden erimielisyyksistä jatketaan 24. toukokuuta.

-Tästä runsaan kahden tunnin kuluttua Paperiliitto päätti vauhdittaa neuvotteluja niin, että sen Kaukopään ammattiosaston jäsenet aloittavat kahden vuorokauden lakon. Tällä tavalla ei aikaansaada rakentavia neuvottelusuhteita, saatikka löydetä ratkaisuja tehdaskohtaisiin erimielisyyksiin, Tähtinen jyrähtää.

Työnantajalla ja Imatralla sijaitsevan Kaukopään tehtaan ammattiosastolla on riita henkilöstösuunnitelmasta, joka vähentäisi tehtaalta noin 50 työpaikkaa luonnollisena poistumana ja eläkejärjestelyin. Varsinaisista irtisanomisista ei ole kysymys.

Työntekijäpuolella henkilövähennyksiä on pidetty perusteettomina, koska tehdasta joudutaan jo nyt pyörittämään hätätyömääräyksin työvoimapulan vuoksi. Työnantajan näkemyksen mukaan henkilöstön vähentämisen syynä on tekniikan kehitys ja automaation lisääntyminen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat