Mainos

Metsäteollisuuden tuotanto laski

Suomen metsäteollisuuden tuotanto supistui kolmannella vuosineljänneksellä peräti 12 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, Metsäteollisuus-yhdistyksen tänään julkistama tilasto kertoi.

Yhdistyksen mukaan metsäteollisuus on alamäessä lähes kaikkialla maailmassa.

Tuotanto väheni kautta linjan lukuunottamatta vaneria, joka pysyi viime vuoden tasolla. Vielä alkuvuodesta nousussa ollut sahatavaran tuotanto jäi kolmannella neljänneksellä 16 prosenttia alle viime vuoden luvun. Kysynnän heikentymisen ohella sahojen ongelmana oli heikko kannattavuus ja tukkien saanti.

Paperiteollisuuden tuotanto laski 11 prosenttia. Hienopaperien neljänneksen alamäki oli rajuinta. Sanomalehtipaperin tonnimäärä laski 11 prosenttia ja mekaanisten painopapereiden 8 prosenttia. Kartongeissa pudotus oli 8 prosenttia.

Kapasiteetin käyttöaste jäi paperiteollisuudessa 87 prosenttiin, kun vuosi sitten käyttöaste oli 98 prosenttia. Puumassan tuotanto väheni 10 prosenttia. Sellun tuotanto putosi 12 prosenttia ja mekaanisen massan 7 prosenttia.

Luvut seurasivat siten vastaavien papereiden tuotannon leikkauksia. Kolmannen neljänneksen selvä tuotannon putoaminen vei myös koko alkuvuoden luvut miinukselle. Sahatavaroissa pudotus oli 3 prosenttia, paperin ja kartongin tuotannossa 5 prosenttia ja massan tuotannossa 4 prosenttia.

Kaikkiaan metsäteollisuuden tuotanto jäi tammi-syyskuussa 5 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa pienemmäksi.

Sellun hinta laskuun

Myös sellun hinta on kääntynyt jälleen hienoiseen laskuun. Foexin viime viikolta kokoamien tietojen mukaan sellutonni maksoi 468,48 dollaria. Edellisviikosta pitkäkuituisen havusellun hinta laski hieman vaille 50 senttiä.
Myös kevyesti päällystetty lwc-paperi halpeni edellisviikosta. Pix-indeksin mukaan tonnista paperia maksettiin 815,41 euroa. Viikkoa aiemmin hinta oli 77 senttiä korkeampi.

Vuoden alusta lwc-tonnin hinta on noussut hieman päälle 7 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.