Metsästysrikosten tutkinta tehostuu - käytössä nyt myös televalvonta

Poliisi saa oikeuden televalvontaan vakavimpien metsästysrikosten tutkinnassa. Poliisi voi jatkossa esimerkiksi selvittää, mihin matkapuhelimesta on soitettu. Lisäksi kännykän sijaintitietojen avulla voidaan selvitellä, ketkä rikospaikan lähellä ovat liikkuneet.

Telepakkokeinoja voi käyttää törkeiden metsästysrikosten tutkinnassa. Törkeä tekomuoto tulee lakiin huhtikuusta alkaen ja maksimirangaistus on neljä vuotta.

Törkeästä metsästysrikoksesta voidaan tuomita, jos teko on erityisen raaka tai kyse on suuresta määrästä riistaeläimiä. Yhdenkin suurpedon tai metsäpeuran luvaton tappaminen saattaa tuoda syytteen törkeästä metsästysrikoksesta.

Lisäksi saaliin kätkijän ja välittäjän maksimirangaistus nousee vuoteen. Törkeimmissä tapauksissa laittomasta saaliin kätkemisestä voi seurata maksimissaan jopa kolme vuotta vankeutta.

Poliisille ilmoitettujen metsästysrikosepäilyjen määrä ovat vaihdelleet 2000-luvulla 200-300 välillä. Poliisitarkastaja Timo Ajaste poliisihallituksesta kertoo, että vuosittain on tuomittu 20-50 tekijää. Vakavimmat teot ovat painottuneet Pohjois- ja Itä-Suomeen.

- On arvioitu, että vain kymmenen prosenttia metsästysrikoksista tulee poliisin tietoon, Ajaste toteaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat