Mainos

Metsästyslain tiukentaminen etenee

Suurpetojen salakaatojen selvittämiseksi vaaditaan tiukempaa metsästyslakia. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, että asian käsittely alkaa oikeusministeriössä pian. Oikeusministeriö tekee lakimuutokset yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Eduskunnan käsittelyyn ehdotus saataneen jo loppuvuodesta.

- Aloitamme työn yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa heti, kun eläinsuojelulakia selvittävä työryhmä on saanut työnsä päätökseen. Tässä on periaatteessa kyse samantyyppisestä asiasta; mitkä teot ovat sellaisia, jotka voidaan määritellä törkeiksi, Brax sanoo.

Törkeä metsästysrikos -nimikkeen kirjaaminen lakiin antaisi poliisille ja rajavartiolaitokselle nykyistä laajemmat oikeudet rikosten selvittämiseksi. Lisäksi maksimirangaistus esimerkiksi salakaadosta nousisi nykyisestä kahdesta neljään vuoteen vankeutta.

Lapissa suurpetojen salakaatoja on paljastunut poikkeuksellisen paljon kahden viime vuoden aikana. Lapin lisäksi salakaadot ovat ongelma Kainuussa ja Itä-Suomessa.

Salakaatoihin liittyy julmaa eläinrääkkäystä

Lapissa poliisin tutkittavana on useita salakaatotapauksia, joista vain osa menee syyteharkintaan. Tyypillisessä tapauksessa sutta, ahmaa tai ilvestä on jahdattu moottorikelkan avulla kymmeniä kilometrejä pitkin erämaata.

Kun eläin on juoksutettu näännyksiin, eläin tapetaan ajamalla sen ylitse useita kertoja moottorikelkalla.

Suurpetojen salakaatajat käyttävät apunaan myös erilaisia pyydyksiä, joiden käyttäminen vahingoittaa eläintä.

Näitä tapauksia tutkitaan metsästysrikoksena sekä eläinsuojelurikoksina.

- Tällaisesta rikoksesta tavallisin tuomio on sakkorangaistus ja moottorikelkan ja aseen takavarikointi, rikosylikomisario Jukka Haataja Rovaniemen poliisista sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.