Metsänkäsittely vaikuttaa marjasatoihin

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimus kertoo, että harvennushakkuilla voidaan lisätä sekä puolukan että mustikan satoa. Sen sijaan avohakkuun seurauksena mustikkasadot romahtavat, mutta puolukka marjoo hyvin myös uudistusaloilla.  

Tutkija Marjut Turtiainen kehitti satomalleja siitä, kuinka erilaiset metsänkäsittelytoimet vaikuttavat marjasatoihin. Niiden avulla voidaan ennustaa Suomen tärkeimpien luonnonmarjojen, mustikan ja puolukan, satoa erilaisissa metsiköissä.  

Tutkimuksen mukaan tuoreet ja kuivahkot kankaat ovat satoisimpia mustikkamaita. Mitä vanhempi metsä, sitä enemmän mustikkaa saadaan. Eniten mustikoita on uudistuskypsissä, harvahkoissa metsissä.

Puulajin vaikutus satoon on kuitenkin vielä epäselvää, mutta yleensä mustikka viihtyy hyvin havupuuvaltaisissa metsiköissä.  

Puolukka on harvojen ja valoisien mäntykankaiden laji. Kasvupaikoista kuivahkot kankaat ovat parhaita puolukkamaita.  

- Marjoja kerätään runsaasti sekä kotitalouksien omaan käyttöön että myyntiin. Myös metsänomistajat arvostavat puuntuotannon ohella yhä enemmän metsiensä tuottamia muita hyötyjä, kuten metsämarjoja, ja haluavat ottaa ne huomioon metsänkäsittelyssä, tutkija päättelee.  

Lisäksi tutkimus osoitti kokeneilla marjastajilla olevan asiantuntemusta, jota kannattaa käyttää satomallien kehittämisessä. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Joensuussa.  

Lue myös:

    Uusimmat