Mainos

Metsän musta keskiviikko kuohuttaa

Reaktiot suomalaisten metsäjättien massairtisanomisiin ovat olleet järkyttyneitä. UPM-kymmene ja Stora Enso kertoivat aamulla tuotantoaan koskevista jättileikkauksista, jotka koskettavat kaikkiaan yli 3300 työpaikan vähentämistä. Suomessa vähennykset koskevat noin 2000 työpaikkaa.

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen otti uutiset vastaan surullisena, mutta ei yllättyneenä.

— Stora Enson toimitusjohtajahan ilmoitti toisen neljänneksen tulosjulkistamisessa, että he tulevat tämän kvartaalin (vuosineljänneksen) aikana julkistamaan suunnitelmiaan jatkoa ajatellen. Mutta vaikka näitä jossain määrin osasi odottaa, kyllä ne aina shokkina tulevat.

Erityisesti Ahonen on huolissaan kajaanilaisten kohtalosta.

— Kokonaisen tehtaan sulkeminen, jos tai kuin UPM:n suunnittelma toteutuu Kajaanin osalta, on järkyttävä uutinen suorastaan.

"Katastrofi koko Kajaanin seudulle"

UPM:n Kajaanin paperitehtaalla uutiset supistuksista on otettu vastaan järkytyksellä. UPM haluaa lopettaa paperintuotannon Kajaanissa vielä vuoden vaihteeseen mennessä. Lähtöpassit odottavat yli 500 työntekijää.

Tehtaan pääluottamusmies Pekka Kärkkäinen pitää aikataulua erittäin tiukkana ja lopettamisen vaikutuksia laajoina.

Irtisanominen uhkaa 500 työntekijää UPM:n Kajaanin tehtaalla. Kuva: Lehtikuva.

— Ei siinä paljon anneta aikaa toipua eikä sopeutua. Mahdollisuudet ovat vähissä, ei tässä ajassa kerkiä yhtään mitään. Kyllähän tänään tietysti käynnistelellään työ- ja suunnitteluryhmiä, mutta aikataulu on todella tiukka.

Pääluottamusmies Kärkkäinen laskee, että jo itsessään rajujen vähennysten todelliset vaikutukset alueen työttömyyteen nousevat paljon suuremmiksi.

— Kajaanin tehtaalla on yli 500 henkeä töissä, mutta sen vaikutukset muihin työpaikkoihin voi kertoa ainakin neljällä tai viidellä. Tämä on katastrofi seutukunnalle eli koko Kainuulle.

Valkeakoskella mielet mustina

Samoilla kaavoilla shokkiuutisen vaikutuksia laskee myös Valkeakosken kaupunginjohtaja Markku Auvinen. UPM:n Tervasaaren sellulinjalta kortistoon joutuu 150 työntekijää.

UPM sulkee Tervasaaren sellulinjan Valkeakoskella. Kuva: Lehtikuva

— Täytyy muistaa, että kun on kyse teollisista työpaikoista voi vaikutuksen kertoa neljällä. Liitännäistyöpaikkoja on paljon muun muassa kuljetuksissa ja kaikessa siihen liittyvässä. Vaikutus on ehdottomasti Valkeakoskellakin enemmän kuin 150 henkilötyövuotta, Auvinen laskee.

Runsaan 20 000 asukkaan Valkeakoskea vaivaa jo ennestään rakennemuutos, ja kaupungissa on juuri toivuttu aiemmasta 200 työntekijän henkilöstöleikkauksesta.

Korvaavia työpaikkoja UPM-irtisanotuille toivotaan kuitenkin löytyvän muualta Pirkanmaalta, missä joillakin aloilla on myös työvoimapulaa.

— Paperi ja metalli ovat kuitenkin eri asioita — ratkaiseva rooli onkin nyt uudelleenkouluttamisen onnistumisella. Mutta aikaahan se vie, jos alanvaihtokin tulee kyseeseen, Auvinen sanoo.

Metsäteollisuus: Leikkaukset eivät pääty tähän

Metsäyhtiöitä edustavan Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila luonnollisestikin puolustaa supistuksia. Brunilan mielestä leikkaukset ovat välttämättömiä, eikä hän usko niiden vielä päättyvän tähän.

— Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta meillä jatkossakin voi olla vahva, kilpailukykyinen, menestyvä metsäteollisuus.

Brunilan mukaan vielä ei siis ole poissuljettua, etteikö rakennemuutos edelleen jatku.

— Tällä hetkellä on vaikea ennakoida sitäkään, miten tehtaat saavat korvattua kotimaista raaka-ainetta ja minkälaisilla kustannuksilla sitä saa.

Sijoittavat palkitsivat kurssinousulla

Leikkausuutisista mieleissään olevat sijoittajat sen sijaan ovat palkinneet metsäyhtiöt kurssinousulla. Sekä UPM:n ja Stora Enson osakkeet ampaisivat heti uutisen jälkeen reippaaseen nousuun Helsingin pörssissä.

Kello 13 aikoihin UPM oli vahvistunut noin 5 prosenttia ja Stora Enso reilut 6 prosenttia.

Miten leikkaukset kohdistuvat?

UPM:ltä lähtee Suomessa ja ulkomailla kaikkiaan 1600 työpaikkaa parin vuoden aikana. Yhtiö sulkee Kajaanin paperitehtaat sekä Valkeakosken sellutehtaan. Lisäksi leikkauksia tulee tarralaminaattien valmistukseen.

Stora Enso puolestaan aikoo lakkauttaa 550 työpaikkaa Suomesta ja 1150 ulkomailla. Suomessa pannaan kiinni kartonkikone Imatralta ja hylsykartonkikone Varkaudesta.

Lisäksi Stora sulkee kaksi muovipäällystekonetta Imatralla ja Karhulassa. Suunnitelmat saattavat vähentää henkilökuntaa myös Veitsiluodon tehtaalla Kemissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.