Metsämarjojen siemenöljyistä ravintolisiä

Kotimaisten marjojen siemenöljystä voitaisiin tuoreen tutkimuksen mukaan kehittää terveyttä parantavia ravintolisiä. Marjojen siemenistä on mahdollista eristää siemenöljyjä, jotka soveltuvat erinomaisesti ravitsemukselliseen ja kliiniseen käyttöön täydentämään välttämättömien rasvahappojen saantia.

Tähän tulokseen on päätynyt filosofian maisteri Anu Johansson Turun yliopistossa tänään tarkastettavassa väitöskirjassaan. Alustava pienimuotoinen ravitsemuskoesarja osoitti, että sekä mustaherukan siemenöljyllä että tyrnin marjaöljyllä saattaa olla vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.

Johansson muistuttaa, että marjaöljyjen varsinaisia vaikuttavia ainesosia ja vaikutusmekanismeja ei kuitenkaan vielä tarkkaan tunneta ja lisätutkimuksia tarvitaan muun muassa sopivien öljyannosten löytämiseksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat