Mainos

Metsäliiton tulos tippui alkuvuonna

Metsäliitto-yhtymän tulos heikkeni tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Suomen kolmanneksi suurimman metsäjätin alkuvuoden tulos rahoituserien jälkeen oli 52,1 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten yhtymä ylsi 82,6 miljoonaan euroon.

Markkinoiden heikkous näkyi myös Metsäliiton liikevaihdossa, joka putosi 6 prosenttia 2,178 miljardiin euroon. Metsäliiton alkuvuoden tulos noudatteli näin toisen suuren suomalaisen metsäyhtiön UPM-Kymmenen linjaa. UPM-Kymmene julkaisi heikentyneet osavuosituloksensa viime viikolla. Suurin metsäyhtiö Stora Enso kertoo omasta alkuvuodestaan huomenna.

Metsäliiton mukaan uhat markkinoilla ovat viime aikoina vähentyneet, mutta epävarmuus jatkuu edelleen. Merkkejä markkinatilanteen nopeasta muutoksesta ei ole vielä näkyvissä, eikä yhtymä uskalla ennustaa loppuvuoden kehitystään.

Tuloksen heikkenemistä Metsäliitto selittää hintojen putoamisen ohella euron vahvistumisella dollariin ja puntaan verrattuna. Koska Metsäliiton tuotannosta valtaosa on euroalueella, valuuttakurssit purevat voimakkaasti sen vientiin alueen ulkopuolelle. Kannattavuuden heikentymistä kuvaa myös sijoitetun pääoman tuotto, joka putosi 5,6 prosenttiin 8,3 prosentista.

Markkinatilanne pysyi vaikeana

Suurin heikennys Metsäliiton tuloksessa ja liikevaihdossa tuli paperi- ja kartonkiyhtiö M-realista ja hieman yllättäen myös selluyhtiö Metsä-Botniasta, jonka Metsäliitto omistaa yhdessä UPM-Kymmenen kanssa. M-realin tulos rahoituserien jälkeen putosi 38,6 miljoonaan euroon 62 miljoonasta eurosta ja liikevaihto 1,595 miljardiin euroon 1,736 miljoonasta eurosta.

Metsä-Botnian tulos heikkeni 15,3 miljoonaan euroon 41,9 miljoonasta eurosta ja liikevaihto supistui 10,6 prosenttia 243 miljoonaan euroon. M-realin kannattavuutta heikensivät ennen kaikkea alhaisemmat myyntihinnat sekä dollarin kurssin 22 prosentin ja punnan kurssin 9 prosentin lasku. Papereiden tuotannossa markkinatilanne pysyi vaikeana, ja erityisesti päällystettyä hienopaperia tuottavien tehtaiden käyntiaste oli edelleen alhainen.

Huhti-kesäkuussa papereiden tuotannon kannattavuuden odotetaan edelleen laskevan kausivaihtelusyistä. Metsä-Botnian tuloksen heikentymistä selittävät niinikään valuuttakurssit. Havusellun markkinahinta on kuitenkin noussut alkuvuoden aikana selvästi, ja toisen neljänneksen tuloksen odotetaan paranevan kohonneiden hintojen myötä. Sen sijaan sellutuotanto ei välttämättä kasva.

Sahat kasvattivat Finnforestia

Metsäliiton kolmas tukijalka, mekaaninen metsäteollisuus kasvatti liikevaihtoaan 5 prosenttia. Finnforestin tulos rahoituserien jälkeen jäi kuitenkin 0,2 miljoonaan euroon, kun luku oli vuosi sitten 1,1 miljoonaa euroa. Finnforestilla tulostaan kohensivat sahat ja norjalaishankinta Moelven, mutta rakennustuotanto oli vaikeuksissa erityisesti Saksassa.

Metsäliitto-osuuskunnan puun hankinta pysyi edellisen vuoden tasolla 3.9 miljoonassa kuutiometrissä. Sekä tukkien että kuitupuun hintoja osuuskunta kuvasi vakaaksi. Kesäkorjuukelpoisten leimikoiden kysyntää yhtiö pitää nyt hyvänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.