Mainos

Metsäkonelakko on alkanut

Metsäteollisuuden puunsaantia vaikeuttava metsäkoneenkuljettajien lakko on alkanut aamulla. Työtaisteluun osallistuu noin 1 500 kuljettajaa. Osa metsäkoneista on töissä yrittäjien voimin. Metsäkonealan lakosta kärsivät ensimmäisenä sahat ja sahateollisuus noin parin viikon kuluttua. Sellu- ja paperitehtaille lakko tuo vaikeuksia vasta pidemmän ajan kuluttua.

Metsäkone ei lastaa enää huomenna mikäli lakonuhka ei väisty.


Työtaistelun alkaminen varmistui, kun SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton ja Koneyrittäjien liiton väliseen työehtosopimuskiistaan ei saatu eilen illalla ratkaisua. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan osapuolten näkemyserot palkankorotusten suuruudesta olivat niin suuret ettei sovintoesityksen jättämiseen ollut mahdollisuuksia.

Osapuolten työehtosopimuskiistat koskevat palkankorotustasoa. Puuliiton mielestä metsäkonealan palkkataso on selvästi alle teollisuuden keskitason. Samalla kuitenkin ammattitaitovaatimukset ovat kasvaneet mm. teknologian kehityksen, ympäristövaatimusten ja varsinaisen puutavaran hakkuun osalta. Työnantajan arvioiden mukaan liiton vaatimukset aiheuttaisivat yli viiden prosentin kustannusten nousun. Koneyrittäjät katsovat alan olevan taloudellisesti niin vaikeuksissa, ettei yleisen linjankaan mukaisiin 3,1 prosentin palkankorotuksiin ole varaa. Puu- ja erityisalojen liitto ja Koneyrittäjien liitto neuvottelivat viime viikon lopulla keskenään tekstikysymyksistä, ja niissä Puuliiton mukaan tapahtuikin hienoista etenemistä. Metsäkonealan edellinen lakonuhka vältettiin kaksi vuotta sitten. Ala jäi tuponeuvotteluissa yleisen sopimuksen ulkopuolelle.

Muitakin lakonuhkia ilmassa


Eilen soviteltiin myös veturimiesten lakonuhkaa. Seuraava sovitteluaika selviää vasta myöhemmin. Eilen iltapäivällä Salonius tapasi merenkulkualan osapuolet. Ensi maanantaina uhkaava Merimies-unionin lakko pysäyttäisi huomattavan osan ulkomaanliikenteestä. Neuvotteluja jatketaan huomenna. Maanantaina on alkamassa myös jäänmurtajien lakko, jota sovitellaan seuraavan kerran perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.