Mainos

Metsähoito: räjäyttämällä tilaa uhanalaisille lajeille

Metsien palauttamista luonnontilaan kokeillaan uusilla järeillä suojelumenetelmillä. Yksi erikoisimmista keinoista on puiden räjäyttäminen. Kuopiossa uhanalaisille lajeille etsitään uutta kotia räjäyttämällä tavallista talousmetsää. Näistä menetelmistä etsitään uutta vaihtoehtoa myös Etelä-Suomen metsien tulevaan suojeluun.

Räjäyttämisen lisäksi talousmetsää ennallistetaan kaatamalla puita koneellisesti. Metsäkone kuitenkin rikkoo herkän aluskasvillisuuden ja siksi dynamiitti on sopivampi keino. Moottorisahalla kaadettuihin puihin pesiytyy puolestaan tuholaisia. Räjäyttämällä metsään saadaan sellaisia lajeja joita talousmetsissä ei normaalisti ole.

Tutkijoiden kaipaamien lajien kotiutuminen ryteikköön kestää kymmeniä vuosia. Dynamiitista saattaa kuitenkin löytyä keino myös eteläisen Suomen metsien suojeluun. Kun vanhoja metsiä ei ole, niitä on keinotekoisesti hankittava.

Tämä ennallistamishanke on saanut Suomessa suurimman EU:n Life-rahoituksen ja se on osa yhdeksän ehdotetun Natura-kohteen suojelun toteuttamista.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.