Mainos

Metsähallitus siivoaa vapaa-ajanasuntoja erämaista

Erämaa-alueille valtion maille nousseet yksityiset kämpät siirtyvät metsähallituksen haltuun. Pääosin yritysten ja yhteisöjen rakentamia mökkejä on kaikkiaan kymmenkunta, ja niiden arvo nousee pariin miljoonaan markkaan.

Metsähallitus lukee tiukasti 1990-luvun alussa voimaan tullutta erämaalakia. Se ei salli yksityisessä vapaa-ajan käytössä olevia mökkejä valtion erämaamailla, sanoo metsähallituksen Ylä-Lapin hoitoalueen johtaja Olavi Joensuu. Lain mukaisia erämaita on kaikkiaan 11 ja valtaosin ne sijaitsevat Pohjois-Lapissa. Joensuun mukaan metsähallitus ei enää uusi mökkitonttien vuokrasopimuksia. Rakennusten siirtämisestä tai lunastamisesta aloitetaan neuvottelut sitä mukaa kun sopimukset umpeutuvat. Viimeiset sopimukset päättyvät noin kymmenen vuoden kuluttua.

Tunnetuin mökeistä, Käsivarressa Lätäsenon lähteillä oleva Kekkosen kämppä on jo siirtynyt Kemijoki Oy:n ja IVO:n hallinnasta metsähallitukselle. Kekkosen kuuluisten hiihtomatkojen tukikohta otetaan opastetuksi matkailukohteeksi.

Metsähallitus siivoaa samoilta erämaa-alueilta myös yksityisten ihmisten kämppiä. Pääosin paikallisten käyttämät rakenteet on aikanaan tehty valtion maille ilman minkäänlaisia sopimuksia tai lupia. Niissäkin pyritään kuitenkin valtaosin soveltamaan jonkinlaisia korvauksia, sanoo Joensuu. Hän perustelee korvauksia sillä, että useat kämpät ovat olleet käytössä vuosikymmeniä ja ne on rakennettu lähinnä mm. kalastustukikohdiksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.