Mainos

Metsähallitus keskeytti hakkuita Ylä-Lapissa

Metsähallitus on keskeyttänyt hakkuut kiistellyllä Ylä-Lapin porojen talvilaidunalueella Inarin Nellimissä. Hakkuut keskeytyivät kahdessa eri leimikossa yhteensä noin 200-300 hehtaarin alalta.

Metsähallituksen metsätalouden johtajan Hannu Jokisen mukaan hakkuut keskeytettiin paperiteollisuuden kansainvälisen painostuksen takia. Stora Enso vaati hakkuiden keskeyttämistä, koska sen ulkomaisia asiakkaita on painostettu voimakkaasti, lähinnä Greenpeacen taholta, Jokinen kertoo.

Osa Ylä-Lapin paliskunnista ja ympäristöjärjestöt ovat vaatineet hakkuiden lopettamista tärkeimmillä porojen laidunalueilla. Greenpeace perusti keskiviikkona metsäaseman Inariin vastustaakseen hakkuita. Inarissa hakataan valtion mailla vuosittain noin 135 000 kuutiota puutavaraa, josta vajaa 100 000 kuutiota menee kuitupuuksi sellutehtaille. Jokinen ei osaa sanoa, onko hakkuiden keskeyttäminen lopullista.

Pyrimme parin viikon sisällä järjestämään kokouksen, jossa poro- ja metsätalous, kunta ja ympäristöjärjestöt saavat äänensä kuuluviin. Ennen sitä ei tehdä päätöksiä.

Greenpeacen metsäkampanjavastaava Matti Liimatainen muistuttaa, että Nellimin alue on vain yksi osa kiistassa Ylä-Lapin laidunmaista. Nyt katsotaan, onko tämä alku laajemmalle linjaukselle lopettaa hakkuita suuremmilla alueilla. Nellimin hakkuiden keskeyttämien on tietenkin hyvä asia, Liimatainen sanoo.

Ylä-Lapissa hakkuiden ulkopuolelle on vaadittu rajattavaksi yhteensä noin 90 000 hehtaaria metsää. Inarin noin puolen miljoonan hehtaarin metsämaasta 240 000 hehtaaria on metsätalousaluetta. Liimataisen mielestä on outoa, että hakkuiden keskeyttämistä perustellaan kansainvälisellä painostuksella. Painostus ei saa olla syynä hakkuiden lopettamiseen, vaan se mitä hakkuut tekevät metsille ja porojen laitumille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.