Metsähallitus keskeyttää Nellimin hakkuut

Metsähallitus keskeyttää hakkuut Nellimin alueella Inarissa ja lykkää myös muita alueelle suunniteltuja hakkuita. Päätöksestä kerrottiin sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomitea kielsi hakkuiden jatkamisen toistaiseksi. Metsähallitus ilmoitti lykkäävänsä myös muita alueelle suunniteltuja hakkuita.

Metsäkiista Inarin Nellimissä on noussut uudelle kansainväliselle tasolle. YK:n ihmisoikeuskomitea pyysi Metsähallitusta keskeyttämään hakkuut, minkä jälkeen hakkuut päätettiin lopettaa huomisesta alkaen.

Samalla Metsähallitus ilmoitti hakevansa korvaavia kohteita metsureille ja urakoitsijoille, mutta kutsuvansa myös koolle yt-neuvottelut.

Taustalla on kolmen Nellimin saamelaisen poromiehen valitus. He valittivat viime viikolla hakkuista YK:n ihmisoikeuskomitealle, koska hakkuut haittasivat heidän mukaansa saamelaisten poronhoitoa.

Päätös keskeyttää hakkuut sai osakseen ankaraa kritiikkiä. Europarlamentaarikko Hannu Takkula vaati hakkuiden jatkamista. Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä arveli kiistassa toimivan ympäristöjärjestö Greenpeacen tähtäävän Lapin metsien totaalisuojeluun.

Greenpeace paheksui yt-neuvotteluilla uhkaamista ja arvioi, että Metsähallitus voisi hyvin löytää vaihtoehtoisia kohteita.

Greenpeace on kampanjoinut tänä vuonna moittien metsätalouden luonnolle ja porotaloudelle aiheuttamia haittoja. Järjestö vaati viime keväänä monien poromiesten tukemana noin 90000 hehtaarin laidunalueen säästämistä metsätaloudelta Inarissa.

Ihmisoikeuskomitean päätös on voimassa siihen asti, kunnes Suomen hallitus on vastannut Nellimin saamelaisten ihmisoikeuskomitealle tekemään valitukseen.

"Päätöksen uhmaamisesta huonoa julkisuutta"

Metsähallituksella on nyt puoli vuotta aikaa vastata valitukseen. Valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininin mukaan päätöksen uhmaamisesta olisi seurannut huonoa julkisuutta.

- Komitealla ei ole itsellään toimivaltaa määrätä Suomea tekemään mitään. Mutta jos Suomi ei tee niin kuin komitea määrää, se on sopimusloukkaus. Voidaan sitten kysyä, mikä merkitys ylipäätään on sillä, että Suomi loukkaa ihmisoikeuksia ja sopimuksia. Ainakin siitä seuraa huonoa julkisuutta ja poliittista kritiikkiä. Toisaalta, harvoin YK lähettää asevoimia tai päättää kauppasaarrosta.

"Poronhoito ei siedä enää yhtäkään kaatunutta puuta"

Poromiehet vaativat kaikkiaan 27 000 hehtaarin rauhoittamista hakkuilta. Tältä alueelta on nyt ollut hakkuissa ja lähiajan hakkuusuunnitelmissa noin 1 000 hehtaaria. Metsähallituksen päätös koskee koko tätä aluetta. Kolmen hakkuista valittaneen miehen mielestä Metsähallituksen hakkuut Nellimissä haittaavat alueen saamelaisten poronhoitoa ja siten heidän oikeuttaan nauttia omasta kulttuuristaan.

Maailmanjärjestön ihmisoikeuskomitea valvoo kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Metsähallitus aloitti kiistellyt hakkuut lokakuun lopulla.

- Nellimin alue on jo niin hakattu, ettei poronhoito siedä enää yhtään kaatunutta puuta, saamelaisten edustaja, asianajaja Johanna Ojala sanoo.

Saamelaisten mukaan Nellimin metsät on hakattu pääosin vuoden 1980 jälkeen.

Metsähallitus aloittaa yt-neuvottelut

Metsähallituksen hakkuut työllistävät suoraan lähes 70 henkilöä. Metsähallituksen hakkuumäärä Ylä-Lapissa on noin 130 000 kuutiometriä vuodessa, mistä Nellimin alueen osuus noin neljännes.

- Metsähallituksen ensisijainen pyrkimys on löytää sopivia hakkuukohteita metsureille ja urakoitsijoille muualta Ylä-Lapista tänä aikana. Tässä vaiheessa on vielä epävarmaa, pystytäänkö vaihtoehtoisia hakkuukohteita löytämään ja turvaamaan koko henkilöstön työllisyys, metsätalouden johtaja Hannu Jokinen sanoo.

Metsähallitus on ilmoittanut aloittavansa YT-neuvottelut henkilöstölleen. Inarin kunnanjohtaja Reijo Timperi on pettynyt Metsähallituksen ratkaisuun. Timperin mukaan yt-neuvottelut merkitsevät sitä, että noin 7000 asukkaan Inarin kuntaan tulee lisää työttömiä.

Greenpeace kehotti Metsähallitusta hakkaamaan metsää muualla

Greenpeace patistaa Metsähallitusta palaamaan neuvottelupöytään Inarin metsäkiistassa ja hakemaan muita hakkuukohteita Nellimin sijaan. Järjestön metsävastaava Matti Liimatainen paheksui Metsähallituksen varoitusta yt-neuvottelujen aloittamisesta.

Liimataisen mielestä se on yritys lietsoa eripuraa kansanryhmien välille. Hakkuut voisivat Greenpeacen mukaan jatkua niin kauan kuin Metsähallitus jatkaa neuvotteluja paliskuntien kanssa, kunhan hakkuita ei tehdä paliskuntien, Luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen kartoittamissa laidunmetsissä tai aarniometsissä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.11.2005)

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat