Metsäenergian käytön lisääminen uhkaa hiilinieluja

Metsien hiilinielujen heikkeneminen leikkaa valtaosan metsäenergian ilmastohyödyistä. Tänään julkistetun Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan metsäenergian tuotannon reilu lisääminen hallituksen suunnittelemalla tavalla heikentää Suomen metsien hiilinielua. Tämä hiilinielujen heikkeneminen pienentää metsäenergialla saavutettavia todellisia kasvihuonekaasujen päästövähennyksiä 60-80 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

- Metsien hiilinielu pienenee, koska viedään hakkuutähteitä, oksia ja kantoja, pois metsästä ja tämä vähentää metsässä varastossa olevan hiilen määrää. Kun tämän toimen seurauksena metsien kasvu ei kiihdy, metsien hiilinielu pienenee, selittää johtava tutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta.

Poltto vapauttaa hiilen heti

Tällä hetkellä Suomen metsistä korjataan energiapuuta talteen viisi miljoonaa kuutiometriä. Hallituksen bioenergialinjauksen mukaan määrä nostetaan 13,5 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2020 mennessä.Puulla voidaan korvata fossiilisia energianlähteitä ja vähentää niiden päästöjä, mutta samalla hakkuutähteiden korjaaminen metsästä pienentää metsien hiilinielua. Tätä ei useinkaan laskelmissa huomioida vaan metsäenergian ilmastohyötyjä yliarvioidaan.

- Energiantuotantoon käytettävät hakkuutähteet varastoisivat hiiltä pitkään, jos ne jätettäisiin metsään hajoamaan. Kun ne poltetaan, hiili vapautuu samantien ilmakehään, sanoo Liski.

Kannot pitäisi jättää metsään

Metsäenergian käytön lisäämisellä voidaan kyllä vähentää päästöjä, mutta siihen kuluu vuosikymmeniä. Päästöjen kannalta suurin merkitys on sillä, mitä puun osia käytetään energiantuotannossa.

- Toisella metsäenergialla saavutetaan päästövähennyksiä nopeastikin, toisenlaisella metsäenergialla paljon hitaammin. Jos korjataan oksia, jotka muodostavat vain lyhytaikaisen hiilivaraston, koska ne lahoavat nopeasti, niin siitä ei ole kovin suurta haittaa metsien hiilitaloudelle. Jos metsästä viedään pois hitaasti hajoavia kantoja, siitä tulee iso hiilihaitta metsälle ja iso päästö, kuvailee Liski.

Ongelmaksi nouseekin se, riittääkö oksia riittävästi bioenergiatavoitteiden saavuttamiseen vai onko pakko kerätä talteen myös kantoja ja arvokkaampia puun osia.

- Jos metsäenergian käyttöä perustellaan ilmastosyillä, ei ole perusteltua käyttää sellaista metsäenergiaa, jolla päästöt eivät juurikaan vähene, arvioi Liski.

Johtava tutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta:

Lue myös:

    Uusimmat