Mainos

Metsäenergian ilmastovaikutuksia voidaan pienentää muuttamalla hakkuukäytäntöjä

Hakkuutähteistä tuotetun energian päästöjä voidaan pienentää merkittävästi eikä tämä ole välttämättä kallista metsänomistajalle tai bioenergian loppukäyttäjälle. Tämä selviää Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Anna Revon väitöstutkimuksesta.

Suomessa metsien hakkuutähteet ovat merkittävä bioenergian lähde. Hakkuutähteillä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita, mutta tähteiden korjuu myös pienentää metsien hiilivarastoa ja -nielua ja samalla ilmastohyötyjä.

Keinoina lannoitus ja lahopuun lisääminen

Väitöstutkimuksessa kehitettiin mallinnusmenetelmä, jolla voidaan arvioida, kuinka paljon kasvihuonekaasupäästöjä hakkuutähteiden energiankäyttö aiheuttaa ja millä keinoilla näitä päästöjä voidaan kustannustehokkaasti pienentää.

- Hakkuutähteistä tuotetun energian päästöt pysyvät pieninä, kun käytetään metsässä nopeimmin lahoavia tähteitä, kuten oksia ja pieniläpimittaista puuta, ja kompensoidaan tähteiden korjuusta aiheutuvaa hiilivajetta metsänhoidon keinoin, tutkija Anna Repo kertoo.

Tehokkaita keinoja bioenergian päästöjen pienentämiseksi olisivat metsän kiertoajan pidentäminen, metsälannoitus sekä hitaasti hajoavan järeän lahopuun lisääminen jättämällä korjuualalle normaalia korkeampia kantoja.

Hiilineutraali sähkö 5 prosenttia kalliimpaa

Täysin hiilineutraalin energian tuottaminen edellyttää esimerkiksi metsän päätehakkuun lykkäämistä 20 vuodella tai metsän kasvun lisäämistä 10 prosentilla lannoituksen avulla. Hiilivaje on mahdollista korvata nopeasti, kun energiaksi korjataan vain nopeimmin hajoavia oksia.

- Ilmastovaikutuksia parantavat muutokset energiapuun korjuukäytännöissä ja metsänhoidossa eivät välttämättä tule kalliiksi metsänomistajalle tai bioenergian loppukäyttäjälle. Halvimmillaan täysin hiilineutraalin sähkön hinta nousee vain 5 prosenttia. Tässä tapauksessa hakkuualalta korjattiin vain nopeasti hajoavia tähteitä ja korjuusta syntyvä hiilivaje kompensoitiin maltillisella lannoituksella. Laskelmissa huomioitiin lannoitteiden valmistuksen ja levityksen aiheuttamat päästöt, selitää Anna Repo.

EU haluaa tietoa metsäenergian päästöistä

EU:n uusi metsästrategia antaa suuntaviivat metsien käytölle Euroopassa. Siinä metsät ovat biotalouden perusta, tärkeä uusiutuvan energian lähde ja niillä on rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Strategiassa korostetaan, että erilaisten metsäbioenergian lähteiden päästövaikutukset on selvitettävä kiireellisesti, jotta tunnistetaan suurimmat ilmastohyödyt tuottavat käyttökohteet.

Tässä arvioinnissa on apua väitöstyön tuloksista.

Anna Revon väitöstyö tarkastetaan perjantaina 29.5.2015 Aalto-yliopistossa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.