Metsään meno ei pelota lasta – jos se ei pelota aikuista

Viime päivinä on uutisoitu taajaan karhuista, jotka ovat löytäneet tiensä taajamiin ja liikenteeseen.

Ei siis ihme, että metsään meno pelottaa monia.

Lapset tuntuvat pelkäävän villiä luontoa tosin aikuisia huomattavasti vähemmän.

Suomen metsäyhdistyksen yhteyspäällikön Sirpa Kärkkäisen mukaan metsä on lapsille varsin mieluisa paikka.

– Kaikkein pienimmät ovat sitä mieltä, että metsä on hauska paikka. Teini-ikäisten mielestä metsässä olo rauhoittaa. Pelottavana paikkana metsää pitää äärimmäisen harva lapsi tai nuori.

Metsäyhdistyksen kyselytutkimuksen mukaan lapset haluaisivat käydä metsässä useamminkin kuin nykyään. Etenkään vanhempien kanssa metsään ei kuitenkaan mennä entiseen tapaan.

– Nykyään vastuu lasten metsään viemisestä lankeaa tarhalle ja koululle. Koulun kanssa metsään mennään oppimaan ja tarhan kanssa leikkimään. Vanhempien kanssa metsässä käydään joskus marjastamassa ja sienestämässä.

Myrkkysienet karhuja suurempi vaara

Jos lasten vieminen metsään pelottaa vanhempia, Kärkkäinen neuvoo heitä olemaan näyttämättä omaa pelkoaan lapsille.

– Oli kyse sitten ukkosesta tai mistä vain, jos lapsi näkee pienestä pitäen, että turvallinen aikuinen pelkää, pelko siirtyy häneen. Toisaalta metsää pelkäävän vanhemman kannattaa mennä lasten kanssa aluksi vain tuttuihin paikkoihin ja selkeästi merkityille poluille, eikä lähteä minnekään, missä voi eksyä.

Lisäksi lapsille kannattaa opettaa, että metsässä karhua ja sutta todellisempi vaara ovat myrkylliset marjat ja sienet.

Niitä ei nimittäin aina tunneta, sillä lasten luonnonlukutaito on heikentynyt viime aikoina.

– Koulun ja vanhempien pitäisi viedä lapsia enemmän metsään ja opettaa luonnon asioita. Ei kuitenkaan kannata kertoa, että metsä on täynnä myrkkymarjoja ja -sieniä – sittenhän kukaan ei uskalla poimia enää mitään.

Koululaiset tutustuvat metsänhoitoon teemaviikolla

Metsä- ja ympäristöalan toimijat järjestävät tällä viikolla metsäviikon uusimaalaisille koululaisille. Alakoululaiset ja heidän opettajansa tutustuvat tapahtumassa metsien monimuotoisuuteen, eri kehitysvaiheisiin ja metsänhoitoon.

Tapahtuma sai viime vuonna Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöpalkinnon tunnustukseksi ansiokkaasta ympäristökasvatustyöstä.

Lue myös:

    Uusimmat