Mainos

Metsäalan tukilakko lykkääntyy

Puunjalostusteollisuuden puunsaantia huomisaamuna uhannut lakko peruuntuu toistaiseksi. Lakon alkaminen peruuntui, kun työriidan osapuolet päättivät jatkaa neuvotteluja aamulla. Tukilakkouhalla vauhditetaan kaksi viikkoa kestänyttä, vajaata tuhatta metsätoimihenkilöä koskevan lakon ratkaisua. Nyt tukilakon on määrä käynnistyä torstaina 10. syyskuuta, mikäli neuvotteluissa ei päästä tyydyttävään tulokseen 9. syyskuuta kello 18:aan mennessä.

STTK:lainen Metsäalan toimihenkilöliitto Meto, akavalainen Suomen Metsänhoitajaliitto sekä työnantajapuolta edustava Erityispalvelujen työnantajaliitto neuvottelivat tilanteesta tänään valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Saloniuksen mukaan lakon sovittelua jatketaan aamulla kello 9, ja työriita pyritään saamaan ratkaistuksi ennen seuraavaa takarajaa keskiviikkona.
-Olemme sopineet selvittävämme erilaisia sopimusvaihtoehtoja ja eräitä tekstiin sisältyviä yksityiskohtia, Salonius kommentoi neuvottelujen käynnistymistä.

Puukuljetuksia vaikeuttavan tukilakon oli määrä alkaa, mikäli illan neuvotteluissa ei olisi saavutettu palkansaajapuolen vaatimaa edistystä.

Puukauppa olisi vaikeutunut heti

Tukilakon oli määrä pysäyttää puukaupan ja puun kuljetukset huomenna kello 6 aamulla. Lakko olisi koskenut Metsäliiton, Enson, UPM-Kymmenen, metsänhoitoyhdistysten ja metsähallituksen palveluksessa olevia metsätoimihenkilöitä. Kiistassa on kyse sekä työehtosopimuksesta että palkoista. Palkkaneuvottelujen edistymistä vaikeuttaa se, että työnantaja ei hyväksy toimihenkilöiden vaatimusta yhteisen työehtosopimuksen solmimisesta kattamaan myös esimiestehtävissä olevia akavalaisia metsänhoitajia.

Metsäteollisuus on arvioinut, että tukilakko keskeyttäisi suuren osan metsäteollisuuden raakapuun kuljetuksista ja monilla tehtailla myös puun vastaanoton. Ensimmäiset sahat olisivat mahdollisesti pysähtyneet jo huomenna. Myös mm. sanoma- ja aikakauslehtipapereita valmistavien tehtaiden toiminta keskeytyisi muutamassa päivässä. Hienopaperi- ja sellutehtaiden käyntiin lakko vaikuttaisi parin-kolmen viikon viipeellä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.