Mainos

Metsäala ahtaalle lähitulevaisuudessa

Metsäalan ammattilainen ennustaa, että Suomesta suljetaan tulevina vuosina kymmenkunta pientä paperikonetta. Sahateollisuuden tuotannosta puolestaan joudutaan leikkaamaan pois 15 prosenttia.

Suomalaisten metsäyhtiöiden tuloskurimus huipentui viime vuonna ja yhtiöt ovat siirtyneet pysyvämmin kustannustalkoiden aikakauteen.

Metsäalan konkarin mukaan se tarkoittaa, että Suomesta katoaa 5-10 vuoden sisällä väistämättä useita tiensä päähän tulleita paperikoneita.

- Suomessa on niitä paperikoneita ja se luku jossakin viiden ja 15 välillä. Se tarkoittaa samanaikaisesti sitä, että paperikapasiteetti Suomessa ei olennaisesti muutu nykyisestä, vaan hyviä koneita trimmataan entistä parempaan kuntoon ja huonoja pannaa kiinni, Jaakko Pöyry Consulting –yhtiön hallituksen puheenjohtaja Rainer Häggblom kertoo.

Paperisektorilla se tarkoittaa Häggblomin mukaan suurten yksiköiden kasvamista vieläkin suuremmiksi. Monella paikkakunnalla paperityöpaikat vähenevät mutta eivät tyystin katoa.

Sen sijaan sahateollisuuden sopeuttaminen ylitarjontaan rokottaa sekä työpaikkoja että verotuloja.

- Sahapuolen tilanne on toisenlainen. Siellä kapasiteetti tulee väistämättä putoamaan, oma veikkaus on 15 prosenttia nykykapasiteetista tullaan leikkaamaan, Häggblom arvioi.

Häggblomin mukaan kapasiteetin leikkaaminen ei onnistu vain juustohöylämenetelmällä tai pienia sahoja sulkemalla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.