Mainos

Metropolihallitus ilahduttaa Espoota ja Vantaata - Helsinki empii

20:13

Hallitus päätti eilen, että Helsingin seudun neljälletoista kunnalle perustetaan tulevaisuudessa kuntien yli valtaa käyttävä metropolihallitus.

Metropolihallitus päättäisi muun muassa maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Seudun suurien kuntien kaupunginjohtajissa hanke herättää ristiriitaisia ajatuksia.

Helsingin seudun suurista kunnista Vantaalla ja Espoossa toivotetaan metropolihallitus tervetulleeksi.

– Vantaan näkökulmasta se näyttää hyvältä, koska me olemme omissakin lausunnoissamme ehdottaneet metropolihallintoa tähän neljäntoista kunnan alueelle. Nyt se näyttää toteutuvan, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sdp).

Myös Espoossa pidetään yhteishallintoa tärkeänä.

– Helsingin seudulla on nyt noin 1,3 miljoonaa asukasta, ja se kasvaa kahteen miljoonaan vuoteen 2050 mennessä. On erittäin tärkeää, että sitä pystytään maankäytöllä, asumisella ja liikenteellä ohjaamaan sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävällä tavalla, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) sanoo.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolestaan haluaisi ensin selvityttää, voisiko pääkaupunkiseudun kunnat yhdistää ilman erillistä metropolihallintoa.

– Olemme ilman riittäviä selvityksiä menossa moniportaiseen hallintomalliin, joka monimutkaistaa. Kun otetaan vielä huomioon se, että nyt ollaan rakentamassa kahta eri Suomea – Helsingin seudulle tulee oma malli ja muualle Suomeen toinen malli – niin kannattaisi miettiä, haluammeko eritahtista Suomea, Pajunen sanoo.

Hallituksen esitys ei antanut osviittaa metropolihallinnon rahoittamisesta. Suuri kysymys onkin, tuleeko hallinnolle oikeus verottaa seudun asukkaita.

Helsingin Pajusen mukaan rahoitus voitaisiin ottaa valtiolta, kunnilta tai sekä että; muissa suurissa kunnissa väläytetään kuntarahoituksen tai erillisen rahaston mahdollisuutta.

Metropolihallitus on tarkoitus perustaa viimeistään vuoden 2017 alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.