Mainos

Metropolialueelle ehdotetaan jättikaupunkia - viisi kuntaa yhteen

Metropolialueen kuntajakoselvittäjät esittävät Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan yhdistämistä uudeksi metropolikaupungiksi.

Alueeseen esitetään liitettäväksi myös Helsinki-Vantaan lentokenttään rajoittuva Tuusulan eteläisin osa.

Metropolikaupunki muodostuisi 15-20 kotikaupungiksi kutsutusta palvelualueesta, jotka huolehtisivat asukkaiden lähipalveluista. Alueilla olisi vaaleilla valittavat aluevaltuustot tai metropolikaupungin valtuuston valitsemat aluelautakunnat.

Lähtökohtana on, että asukkaiden arkiset palvelut kuten päiväkodit ja peruskoulut, kirjastot ja lähiliikuntapaikat olisivat lähellä ja saavutettavissa jalan tai joukkoliikenteellä. Metropolikaupunki puolestaan tarjoaisi harvemmin käytettäviä palveluita ja vastaisi suuremman mittakaavan asioista.

Kuntajakoselvittäjät tukevat Keski-Uudenmaan kuntien omaa selvitystä Keski-Uudenmaan kaupungin perustamiseksi. Siinä Keravan, Tuusulan ja Järvenpään yhdistyminen olisi hyvä alku.

Kuntajakoselvityksen ovat tehneet valtiovarainministeriöstä Mikko Pukkinen, Cay Sevón ja Matti Vatilo.

Espoon kaupunki vaatii, että yhdistämisprosessi keskeytetään. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mielestä on todennäköistä, että taloudelliset hyödyt jäävät saavuttamatta, toimintatavat jäykistyvät, ketteryys vähenee ja metropolialueen kehitys polarisoituu.

Sekä Mäkelän että Vantaan kaupunginjohtajan Kari Nenosen mielestä metropolialuetta tulisi tarkastella 14 kunnan muodostamana monikeskuksisena alueena.

Nenonen katsoo myös, että nyt tehty selvitys ei anna valtuutetuille ja asukkaille tietoa uuden alueen veroprosentista, palveluverkosta ja lähipalveluista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.