Mainos

Metro on täydellinen iskukohde terroristeille

Moskovan keskustan metroasemilla eilen tehdyt itsemurhaiskut osoittivat jälleen, kuinka otollinen kohde maanalaiset ovat terroristeille, joiden tavoitteena on aiheuttaa mahdollisemman paljon henkilövahinkoja.

Maailman suurkaupunkien metroverkostoja käyttävät päivittäin kymmenet miljoonat ihmiset. Maanalainen raideliikenne on yksi tehokkaimmista keinoista metropolien liikennekaaoksen hallitsemiseen, mutta samaan aikaan myös äärimmäisen haavoittuvainen terrori-iskujen suhteen.

Pienitehoinenkin pommi saa aikaan ihmisten täyttämässä suljetussa tilassa valtavaa vahinkoa, kuten eilen nähtiin Moskovassa.

Asiantuntijat ennustavatkin, että maailman metrojen lisääntyneistä turvatoimista huolimatta terroristit tulevat mitä todennäköisimmin iskemään jatkossakin maanalaisverkostoihin.

- Tätä on käytännössä täysin mahdotonta estää, sanoo Kansainvälisen turvallisuusalan yhtiön ICP:n johtaja Will Geddes.

Lentoliikenteen turvatoimet eivät sovi metroon

Geddesin mukaan on hyvin epätodennäköistä, että suurkaupunkien metroasemilla siirryttäisiin käyttämään lentoasemien tiukkoja turvatoimia, kuten esimerkiksi pommeja ja metalliesineitä paljastavia läpivalaisulaitteita.

- Se tulisi yksinkertaisesti liian kalliiksi ja vaikeuttaisi kohtuuttomasti vilkkaan maanalaisliikenteen sujuvuutta, toteaa Geddes uutistoimisto CNN:n haastattelussa.

Metroihin kohdistuvia terrori-iskuja tullaankin asiantuntijan mukaan näkemään Moskovan lisäksi tulevaisuudessa myös muissa kaupungeissa.

- On täysin mahdotonta estää yksittäisen itsemurhapommittajan pääsy metroasemalle. Kaikkien matkustajien tarkastaminen ennen metroasemalle päästämistä tulisi kohtuuttoman kalliiksi, Geddes sanoo.

Pelon lietsominen terroristien päätavoitteena

Maailman metroverkostot ovat ideaali kohde terroristeille Geddesin mukaan myös siksi, että iskuilla saadaan aikaan ihmisissä laajamittaista pelkoa.

Lontoon metro

- Metroiskut eivät sekoita kaupungin arkea ainoastaan iskupäivänä, vaan niistä jää kytemään pelko ihmisiin pitkäksi aikaan. Tämä juuri on terroristien päätavoite, Geddes muistuttaa.

Esimerkiksi Lontoossa on lukuisia ihmisiä, jotka epäröivät yhä käyttää maanalaista vuoden 2005 heinäkuun metroiskujen jälkeen.

- Terroristit tietävät näin saavuttaneensa päämääränsä. He ovat saaneet viestinsä perille ja kokevat onnistuneensa yhteiskunnan rauhan horjuttamisessa vuosiksi eteenpäin.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.