Mainos

Metla uskoo metsäalan kasvuun

Metsäntutkimuslaitos arvioi, että suomalaisen metsäteollisuuden kannattavuus kohenee ensi vuonna tämänvuotiseen verrattuna. Näkemyksen taustalla on arvio, jonka mukaan talousnäkymät paranevat metsäteollisuuden kannalta tärkeissä vientimaissa Yhdysvalloissa, Japanissa ja Saksassa. Metla odottaakin massa- ja paperiteollisuuden viennin arvon kasvavan viisi prosenttia. Sitä vastoin maailmantalouden ennakoitua hitaampi elpyminen on hidastanut metsäteollisuustuotteiden kysyntää ja purrut tuotteiden hintakehitykseen tänä vuonna.

Arviot metsätoimialan suhdannekehityksestä esitellään Metlan tänään julkaisemassa tätä ja ensi vuotta käsittelevässä suhdannekatsauksessa. Ennusteen epävarmuustekijät liittyvät maailmantalouden kehitykseen ja sen vaikutukseen Suomen metsäsektoriin, Metla huomauttaa.

Metlan mukaan ensi vuonna paperin tuotanto ja vienti kasvat 4-5 prosenttia ja sahatavaran noin kaksi prosenttia. Metla puhuu arviossaan yleisesti vain paperista eikä lähde erittelemään eri paperilaatuja. Suhdannekatsausta esitellyt tutkija Riitta Hänninen huomauttikin, että Metla haluaa vain esittää paperinviennin yleisiä vaikutuksia kansantalouteen.

Metlan mukaan paperin keskimääräinen vientihinta laskee ylitarjonnan vuoksi tänä vuonna seitsemän prosenttia ja sellun noin 14 prosenttia viime vuodesta. Hintojen laskun takia massa- ja paperiteollisuuden viennin arvo ei yllä viime vuoden tasolle, vaikka vientimäärät ovat kasvaneet.

Metsäteollisuuden tuotannon kasvaessa myös puun kysyntä kasvaa. Metla arvioi, että markkinahakkuut lisääntyvät tänä vuonna kaksi prosenttia 54,2 miljoonaan kuutiometriin ja ensi vuonna 55,1 miljoonaan kuutiometriin.

Raakapuun lisääntynyt kysyntä nostaa ensi vuonna kantohintoja 2-4 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Hakkuiden lisääntyessä ja kantohintojen vähitellen noustessa yksityismetsien bruttokantorahatulot ylittänevät Metlan arvion mukaan tänä vuonna 1,5 miljardia euroa ja päätyvät ensi vuonna noin 1,6 miljardiin euroon. Raakapuun tuonti kasvaa tänä vuonna uuteen ennätykseensä noin 15,5 miljoonaan kuutiometriin. Metla ennustaa kasvun jatkuvan myös ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.