Metla: Metsien suojelu kallista etelässä

Etelä-Suomen metsien suojelu tulee kalliimmaksi kuin on odotettu, arvioi Metsäntutkimuslaitos. Metlan laskelman mukaan kansantalouden vuotuinen arvonlisäys supistuisi jopa 1,4 miljardia markkaa. Vienti vähenisi 1,1 miljardia markkaa ja työpaikkoja menetettäisiin 3000.

Suojelun aiheuttamat taloudelliset seuraukset riippuvat suuresti siitä, minkä ikäisiä metsiä suojellaan.

Metlan tutkimuksen mukaan suojelun seurauksena metsäteollisuuden tuotanto pienenisi, kotimaisen raakapuun hinta nousisi eikä kotimaisen puun tarjonnan vähenemistä voisi korvata tuonnilla kuin osittain. Metlassa tutkittiin lisääntyvän metsien suojelun vaikutuksia puuntuotantoon ja suojelukorvausten määrään, teollisuuteen, työllisyyteen ja raakapuun tuontiin, sekä kantohintoihin, hakkuumääriin ja metsäteollisuuden tuotantoon. Kyseessä on Metlan mukaan ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan metsien suojelun lisäämisen taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia.

Suojelun aiheuttamat taloudelliset seuraukset riippuvat suuresti siitä, minkä ikäisiä metsiä suojellaan. Päätehakkuukypsän metsän suojeleminen tulee kalliimmaksi, kuin jos suojelua levitetään tasaisesti eri ikäluokkiin. Lasku valtiolle on kuitenkin miljardiluokkaa, sillä jokainen prosentin lisäys suojeltua yksityismetsää aiheuttaa valtiolle yli kahden miljardin markan korvausvelvoitteen, Metla laskee. Suojelun vaikutuksia kansantalouteen ja työllisyyteen arvioitiin laskelmalla hakkuiden pysyvien menetysten pysyviä ja kerrannaisia vaikutuksia. Vaikka osa puuttuvasta raakapuusta saataisiin korvatuksi tuonnilla, ei vajetta saada täysin kurotuksi umpeen. Metsäteollisuuden kansainvälinen kilpailukyky olisi vaarassa heikentyä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suojelun vaikutuksia puumarkkinoihin. Laskelmissa otettiin huomioon yksityismetsien puun tarjonta ja kysyntä, yksityismetsien puuston kasvu, metsäteollisuuden tuotanto ja raakapuun tuonti. Vaikutukset ovat Metlan arvion mukaan merkittäviä. Pitkällä aikavälillä puun tarjonta supistuisi, hintataso kohoaisi ja metsäteollisuus korvaisi vähenevää tuotantoa vain osittain tuonnilla. Tuloksia voidaan Metlan mukaan tulkita niin, että metsäteollisuuden kapasiteetin käyttöaste laskee.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat